Burno na fažanskom vijeću

Ustrajna Lidija Udovički ponovo u sukobu s vladajućima

0
Lidija Udovičić i Marinko Gazić
Lidija Udovičić i Marinko Gazić

Turbulentne najave sjednice, redari pred vratima i uporno odbijanje da se sjednica snimi kako bi se i službeno zabilježili svi sukobi nezavisne Lidije Udovički (Stari Duh Fažane) – od onih sa SDP-ovim vijećnicima, načelnikom Radomirom Koraćem, pročelnikom Darkom Smoljanom, predsjednikom Vijeća Timotejem Pejinom, pa sve do onog najzanimljivijeg, s direktorom Komunalca te nesuđenim županom Danijelom Ferićem. Rezime je sjednice Općinskog vijeća održane 9. svibnja u Fažani, na kojoj redari ipak nisu morali intervenirati, no vijećnici Udovički, koja određene primjedbe temeljito argumentira i podupire očitovanjem iz Ministarstva, a za druge pak legalistički traži dlaku u jajetu, ne može se osporiti jednu stvar: vijeće bi u njenom odsustvu teklo uobičajenim tokom, odnosno – bilo bi dosadno.

 

U specifičnoj konstelaciji snaga u fažanskom vijeću, opozicija okupljena oko IDS-ovih vijećnika (Raul Marsetić i Ivan Geršić), HDZ-ovog Marinka Gazića te spomenute vijećnice Udovički već je u početku htjela poremetiti planove vladajućem SDP-u, no njihov pokušaj da s dnevnog reda maknu tri (po njima sporne) točke - s 4 glasova za i 7 protiv – ipak nije prošao. Ne može se poreći da Udovički, kao ni periodično aktivni Geršić, o određenim temama nisu iznijeli legitimne argumente. Posebice je to slučaj točke o zaštiti požara, za koju je Udovički dala na uvid nedavni zapisnik inspekcijskog nadzora iz Ministarstva unutarnjih poslova, u kojem su jasno navedene nepravilnosti i razni propusti iz prijašnje procjene o ugroženosti od požara, koju je u veljači 2021. provela tvrtka Elkron d.o.o. U zapisniku stoji da nije vidljivo jesu li sami sastavljači procjene imali dovoljno zakonski propisanog iskustva da bi se uopće bavili nečim takvim, a navedeno je i kako nisu detaljnije specificirani svi nepristupačni prolazi za vatrogasna vozila niti istaknuto poduzeće koje bi uopće osiguralo vozila i mehanizaciju. Zbog toga je ministarstvo ranije mišljenje, koje je bez konkretnijih primjedbi provela Služba civilne zaštite Pazin, stavila izvan snage.

Terase ne ostavljaju dovoljno mjesta za prolaz vatrogasnog vozila

Žustra debata između Udovički i načelnika Koraća ponovo se vrtjela oko ugostiteljskih terasa, za koje vijećnica tvrdi da ljeti izlaze iz propisanih gabarita, ne ostavljajući dovoljno mjesta za eventualni prolaz vatrogasnog vozila. Korać, koji je u nekoliko navrata mogao pažljivije birati riječi i izbjeći vrijeđanje, istaknuo je da se nedavnim proširenjem rive omogućio prolazak vatrogasnog vozila do Piazze Grande i da je problem riješen, a obećao je i da će se od ove godine naplaćivati kazne ugostiteljima čije terase budu van gabarita. „Ali upravo ste vi cijelo ovo vrijeme tvrdili da problem ne postoji“, razborito je uskočio IDS-ov Geršić, koji na svoj komentar i nije dobio suvisao odgovor, budući da je Korać, premda se rješavanju problema već pristupilo, ponovo potvrdio da „problem nije postojao“(?).

Tenzije su se nakratko smirile tek kada je Udovički ispucala svoja vijećnička pitanja, čime je stvoren prostor za uobičajenu praksu u kojoj vladajući vijećnici načelniku serviraju pitanja „na volej“. Neka od njih bila su gotovo komična, poput onog što će se učiniti s kamenjem koje je iz mora izvučeno tijekom radova na rivi, dok su druga zaista dala priliku Koraću da se konkretno osvrne na radove i projekte koji su u tijeku. Tako je, primjerice, rečeno da bi od 1. rujna trebali započeti radovi u lučici Valbandon, koja će imati 120 vezova za koje će, istaknuo je Korać, prednost imati mještani s prebivalištem u Fažani. Najavljeno je i proširenje osnovne škole do kraja ove godine. U investiciji vrijednoj 43 milijuna kuna, širit će se određeni odjeli i povećati dvorana. Po pitanju reciklažnog dvorišta Korać je poručio da je pristupna cesta koja do njega vodi dovršena, no i dalje se od HEP-a čeka priključak struje, koji je već plaćen.  

Oporba traži uvid u financijske knjige Komunalca

Kada je Ferić, direktor tvrtke Komunalac d.o.o., ukratko prezentirao godišnji izvještaj rada tvrtke, Udovički nije propustila priliku da ga izrešeta pitanjima. Tražila je kompletan uvid u financijske knjige te u raspon plaća kako bi se ustanovila razlika između najviše, odnosno njegove, i one najniže, koju primjerice ima komunalni redar. Zanimalo ju je i na što se općenito troši novac, odnosno zašto veliki dio sredstava odlazi na outsourcing, tj. vanjskim firmama koje obavljaju ono što, kasnijim riječima Ferića, Komunalac zbog potkapacitiranosti i nedovoljne opreme ne može obavljati sam. „Jeste završili“ strpljivo je upitao Ferić kad je pitanje konačno postavljeno, da bi, nakon što joj je zbog čestog upadanja u riječ poručio da se „nauči kućnom odgoju“, naveo kako su svi ugovori o javnoj nabavi objavljeni na web stranicama te točno istaknuo da je Komunalac, premda pod okriljem Općine, društvo s ograničenom odgovornošću (a ne jedinica lokalne samouprave, kako je iz novog Zakona o proračunu iščitala Udovički), zbog čega nije dužan na svojim stranicama javno objavljivati sve izlazne i ulazne fakture. Uvidjevši priliku, vijećnik Geršić pokušao je „na lijep način“ upitati bi li se svi računi s vanjskim firmama ipak mogli dobiti na uvid, na što mu je Ferić, premda potiho i s blagom zadrškom, poručio da je takvo što moguće te da podnese zahtjev, pa ostaje vidjeti hoće li računi te vrste zaista biti objavljeni i javno dostupni.

O tome koliki je Udovički faktor u vijećnici svjedoči i scenarij koji uslijedi kada ona nakratko napusti prostoriju. Predsjednik Pejin tada kao da ubaci u višu brzinu, a vijećnici brže-bolje, bez ikakve rasprave, promptno izglasaju i do tri ili četiri točke dnevnog reda. Drugim riječima, u trenutku kada spomenute pravnice nema, sjednica teče svojim uobičajenim tokom, odnosno – dosadna je. (Roberto Rauch

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa