Emil Daus:

'Istrijani primjer i uzor odnosa s nacionalnim manjinama'

1
Emil Daus
Emil Daus

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, sudjelovao je u saborskoj raspravi o Izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2019. i 2020. godinu, te je istaknuo kako su se prava manjina i njihova uključenost u društvo s vremenom poboljšala no da još ima otvorenih pitanja koja se ne smiju stavljati pod tepih.

 

Daus je pritom istaknuo rastući nacionalizam, anti manjinsku retoriku, provedbu prava na službenu i javnu upotrebu manjinskih jezika i pisama, zastupljenost među zaposlenima u upravi i pravosuđu, pristup javnim medijima te obrazovanje.

Kao saborski zastupnik koji dolazi iz Istre, Daus s ponosom ističe kako su Istrijani primjer i uzor odnosa s nacionalnim manjinama, od autohtone talijanske zajednice do svih ostalih manjina koja žive u Istri te kako je u Istri od prvog dana jasan značaj multikulturalnosti. Posljednjih trideset godina svoj doprinos tome dao je i IDS, s jasnom, iskrenom i čvrstom političkom voljom da svi građani budu jednako tretirani, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

-Hipotetski govoreći, kada bi se vratili u negativni dio prošlosti, tko bi htio biti negativan i dalje, našao bi mnogo razloga za nerazumijevanje i narušene odnose u sadašnjosti i budućnosti. Ali, rekli smo ne! Uspjeli smo to reći i tada, kada je bujao nacionalizam, mržnja i nerazumijevanje drugog i drukčijeg. Uspjeli su zapravo najprije naši nonići koji su postavili temelje – „fundamente“ suživota kakve imamo danas, kazao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a.

-Njihova snaga oprosta i onih koji su pripadali hrvatskom narodu, poput mojih predaka – i onih koji su pripadali talijanskom narodu, preci mojih prijatelja i poznanika – nakon svih osobnih tragedija koje su prošli u životu – ta njihova snaga oprosta i pogled prema budućnosti u kojoj ne žele vidjeti svoje potomke u svađi, već da zajedno dalje grade svoju zdravu budućnost, bili su najčvršći temelji za ovako zdrav odnos i istinski suživot na istarskom poluotoku, istaknuo je Daus.

Daus je naposljetku naveo kako pripadnici manjinskih zajednica nisu gosti u ovoj državi te da oni zaslužuju i moraju imati identična prava kao svi ostali građani naše zemlje. - Sigurno se neće osjećati bolje samo zato što su im se osigurala prava po statutu, ali hoće kada se osjete slobodni govoriti i živjeti svoju kulturu, zaključio je Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa