hommage radnicima, gradnji i tradiciji

Holcim 96. rođendan obilježio muralom

0
Foto: Michal Kubaček
Foto: Michal Kubaček

Tvornica cementa tvrtke Holcim u Hrvatskoj ove godine obilježava veliku, 96. obljetnicu svoga postojanja. Smještena u prekrasnom zaljevu u Koromačnu, tvornica ovaj važan jubilej dočekuje u suživotu sa svojom lokalnom zajednicom. Naime, aktivnosti tvornice već se dugi niz godina uspješno isprepliću s aktivnostima stanovnika Koromačna, Raše, Labina i ostalih okolnih mjesta, a velik broj njih svoja je radna mjesta pronašao upravo u njoj. Predano radeći, mnogi od njih ovdje su proveli čitav radni vijek.

 

„Vjerujemo da ovako važna obljetnica zaslužuje dostojno obilježavanje. Slaviti rođendan u jeku pandemije koronavirusa nismo smatrali primjerenim pa smo s obilježavanjem malo pričekali, jer smo željeli kvalitetnije osjetiti i osvijestiti našu dugu i vrijednu tradiciju koja se ogleda u 96 godina gradnje kuća, cesta, škola i mostova“, rekao nam je Nikola Kovačević, direktor tvornice cementa u Koromačnu.

Slika govori tisuću riječi

A kako bi ispričali ovu, uskoro stoljetnu priču, u Holcimu su se vodili starom uzrečicom koja kaže da slika govori tisuću riječi. Tako je ovih dana na fasadi mlina cementa osvanuo impresivan mural kojega su, sukladno Holcimovim željama, osmislili i realizirali hrvatski umjetnici – muralisti: Boris Bare, Zvonimir Haramija Hans i Vedran Štimac

„Mural predstavlja vrijednosti koje njegujemo i do kojih nam je stalo - suživot s okolinom i ljudima te gotovo čitavo stoljeće interakcije naših zaposlenika s lokalnom zajednicom, kupcima i dobavljačima. Holcimovac na muralu predstavlja sve bivše, sadašnje i buduće zaposlenike, kućice i cesta simboliziraju sve ono što se izgradilo s Holcimovim cementom, dok čovjek na cesti utjelovljuje sve naše dionike - kupce, dobavljače i stanovnike lokalne zajednice, zapravo sve partnere s kojima gradimo svijet oko nas“, pojasnio je Nikola Kovačević. 

Street art u tvornici

Holcim je za realizaciju rođendanskog murala odabrao doista impresivan tim umjetnika. Jedan od njih je Boris Bare, poznati zagrebački street art umjetnik koji je svojim muralima ukrasio brojne zidove u Hrvatskoj, ali i u svijetu. On je i idejni  začetnik sjajno prihvaćenih gradskih projekata Pimp My Pump i Art Park koji su Zagrebu, njegovom rodnom gradu, dali kozmopolitski štih.

Prema njegovim riječima, priča s Holcimom započela je prije otprilike godinu dana, razradom skice.

„Moram reći da nam nije bilo nimalo lako osmisliti ovaj kompleksni mural. I meni i kolegama ovo je jedan od većih zidova kojega smo imali priliku oslikati, a u Holcimu su željeli da u njega uključimo sve tri dimenzije njihova poslovanja. Nakon početnog razmišljanja i brainstormanja, napravili smo tri prijedloga, a onda su u Holcimu odabrali onaj koji im se najviše svidio. Ja sam nacrtao radnika, kolega Zvonimir napravio je drugi dio murala u svom prepoznatljivom stilu, a važan nam je bio i doprinos kolege Vedrana.“ 

Budući da su zaštita zdravlja i sigurnost na radu Holcimov prioritet prilikom obavljanja bilo kakvih radova, svi su aspekti iz tog dijela vrijedili i za umjetnike - tijekom pripremnih radova te za vrijeme crtanja murala, tako da su oni, prije početka radova, regulirali sve propisane obaveze.

„Potpuno smo se prilagodili mjerama zaštite na radu u tvornici, a zbog jake bure, radilo se nešto sporije nego što smo planirali, budući da smo radili na visini, na skeli, uz sigurnosne alpinističke pojaseve.“, otkrio nam je Zvonimir Haramija Hans, profesor likovne kulture, akademski slikar i street art umjetnik iz Koprivnice.

Dodao je kako su ih u Holcimu opremili svom potrebnom zaštitnom opremom – od kacige do radnih cipela, što im je stvorilo osjećaj sigurnosti. 

„Na početku, kada smo tek došli, imao sam osjećaj da su zaposlenici pomalo skeptični prema nama i onome što radimo, no vrlo brzo su počeli pokazivati interes za mural pa smo uskoro postali prave zvijezde tvornice – barem za tih par dana“, kroz smijeh priča Vedran Štimac, Puljanin sa zagrebačkom adresom koji se ilustracijom i street artom bavi posljednjih osam godina. 

Čitav je proces umjetničkog rada na skelama pratio snimatelj Michel Kubaček i to s čak dvije kamere i dronom, kako bi 'uhvatio' sve važne dimenzije ove realizacije, ali i atmosferu koja je vladala na lokaciji. Kratki film posvećen ovoj zanimljivoj suradnji uskoro će ugledati svjetlo dana.

Mjesto gdje se spajaju prošlost i budućnost

Tako fasada Holcimovog mlina za cement, kako i priliči ovoj važnoj obljetnici, oblači novo, slavljeničko ruho, koje će, kako bi se zadržao kontinuitet duge povijesti tvornice, zadržati i postojeći crtež sunca što ga je 1996. godine naslikao poznati labinski slikar Vinko Šaina.

Naime, taj je crtež nastao nekoliko godina nakon što je tvornica uspješno privatizirana i rekonstruirana te je nastavila raditi u okviru Holcim Grupe. Holcim je čitavo vrijeme nastavio s ulaganjima pa je u tih 30 godina od privatizacije, tvornica u Koromačnu, zahvaljujući brojnim unapređenjima, značajno smanjila svoj utjecaj na okoliš. Kvaliteta zraka na području njezina djelovanja redovito se mjeri, a kvaliteta zraka uvijek je prve kategorije.

Holcimova tvornica cementa u Koromačnu tijekom svog gotovo stoljetnog životnog vijeka uvijek je bila dio lokalne zajednice u kojoj posluje. Kroz otvoren dijalog sa zaposlenicima te lokalnim stanovništvom i lokalnom upravom i samoupravom  redovito se otvaraju razne teme od zajedničkog interesa, a upravo zahvaljujući njihovim prijedlozima i idejama, iz godine u godinu povećava se kvaliteta života u Koromačnu. Takav način rada nastavit će se i u budućnosti, kroz nove investicije koje dolaze kao obaveza ostvarenja ciljeva europskog Zelenog plana. (Petra Švarc)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa