U Umagu se pokreće nutricionističko savjetovalište

0
Ilustracija (foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Tomislav Miletić/PIXSELL)

U Umagu, zajednici koja po mnogočemu teži aktivnom i zdravom životu, u svibnju će biti pokrenuto nutricionističko savjetovalište, počev od osnovnoškolskih i srednjoškolskih adolescenata, sportaša, osoba koje boluju od kroničnih nezaraznih bolesti, žena u trudnoći i dojilja te umirovljenika, ali i ostalih građana koji imaju želju lakše usvojiti uravnoteženu i kvalitetnu prehranu. Ovim se projektom nastavlja niz ulaganja i aktivnosti u smjeru poboljšavanja zdravstvene skrbi na području Umaga i sjevero-zapadne Istre. 

 

Kako bi se što kvalitetnije definirao program rada, u utorak, 26. travnja održan je radni sastanak nutricionistice Sandre Zugan, mag.nutr., koja će provoditi savjetovanja, voditelja umaške ispostave Doma zdravlja Daniela Ferlina te liječnika s područja sjevero-zapadne Istre.

Savjetovalište će djelovati u prostorijama umaškog Doma zdravlja, a Grad Umag će snositi troškove prvog savjetovanja svih građana Umaga koji će biti uvršteni u ciklus savjetovanja.

Savjetovalište će djelovati u suradnji s liječnicima opće prakse, liječnikom internistom te liječnikom pedijatrom. Pojedino individualno savjetovanje o prehrani s pacijentom trajat će po 45 minuta.

Na radnom je sastanku postignut dogovor da će odabir pacijenata vršiti ordinacije obiteljske medicine, pedijatrijska ordinacija te specijalistička ordinacija interne medicine, a potom ih upućivati na nutricionističko savjetovanje.

Nutricionistica će kroz razgovor identificirati koja ponašanja najviše doprinose nezaraznoj bolesti od koje pacijent boluje, kojim blagotvornim ponašanjem zamijeniti postojeće, a da ga pacijent najlakše usvoji, predložiti mikronutriciju s obzirom na postojeću terapiju lijekova ili suboptimalni vitaminsko-mineralni status te fitopreparate s dokazanom djelotvornošću za pojedine tegobe u kojima još nije indicirana terapija od strane liječnika. Vremenom, kroz daljnji dolazak na savjetovanja, postoji mogućnost izrade sedmodnevnih jelovnika u nutricionističkom programu i analize sastava tijela. Nutriocionistica tijekom cijelog ciklusa savjetovanja pacijentima stoji na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice koje imaju u vezi prehrane. Javiti se mogu i osobe koje ne boluju od nezarazne bolesti.

Savjetovalište će djelovati svaki zadnji tjedan u mjesecu od četvrtka do subote. Ovim projektom nastoji se čim više utjecati na sveopće zdravlje građana, kao i na kvalitetu života u okviru umaške zajednice, stavljajući naglasak na važnost pravilne prehrane, propćeno je iz Grada Umaga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA