Vodnjan: Najbolje ulje imaju braća Belci, a najbolje vino obrt Marčeta

0
Nagrađeni vinari i maslinari
Nagrađeni vinari i maslinari

U Vodnjanu su u subotu 6. travnja održane 20. Smotra vina južne Istre i 19. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Vodnjanu. Nakon cjelodnevnog programa koji je objedinjavao degustacije natjecateljskih uzoraka, stručno vođene degustacije desertnog vina Vin de Rosa, stručna predavanja te obilaske otvorenih podruma i kušaona u Vodnjanu, brojni posjetitelji očekivali su dodjelu nagrada koja je održana s početkom u 19 sati.

Uz uvodne riječi gradonačelnika Vodnjana Kaudija Vitasovića i Franka Raguža, stručnog voditelja udruge Agroturist Vodnjan-Dignano, ubrzo su uslijedile dodjele priznanja i nagrada za vina i maslinova ulja. Uz navedene, nagrade su uručivale i Lorella Giacometti Moscarda, predsjednica udruge Agroturist Vodnjan-Dignano te Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice Vodnjana.

Na Smotre je svoje uzorke na ocjenjivanje dostavilo više od 80 proizvođača vina i maslinovih ulja. Sve fizikalno-kemijske i senzorske analize vina i maslinovog ulja obavili su stručnjaci Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, temeljem potpisane suradnje sa Gradom Vodnjanom o daljnjem unapređenju i razvoju poljoprivrede Vodnjanštine.

Na smotru vina pristiglo je 36 uzoraka vina od kojih je 65% ušlo u kategoriju nagrađivanih. Od maslinovih ulja pristiglo je 75 uzoraka od kojih je 74 ušlo u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Za najbolje vino proglašeno je bijelo vino obrta Marčeta s ukupno 83.33 boda, a za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje proglašeno je ulje braće Belci iz Vodnjana (Fratelli Lorenzo e Livio). Ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte rosignola dobilo je prema analizama stručnjaka ukupno 93 boda.

Poseban dio programa bilo je stručno vođena degustacija u prostorima Zajednice Talijana na Narodnom trgu autohtonog desretnog vina Vin de Rosa. Ovaj karakteristični vodnjanski  proizvod, desertno vino, uvršten je u projekt Grada Vodnjana s ciljem da se zaštiti njegova izvornost. Time se također podržavaju lokalni proizvođači i nastoji sačuvati tradicija proizvodnje njegove proizvodnje. U subotu se moglo u Vodnjanu degustirati Vin de Rosa od ukupno 7 proizvođača.

Navedenim rezultatima te višegodišnjim radom, grad Vodnjan itekako potvrđuje ulogu vrhunskog centra maslinarstva u Istri, Hrvatskoj ali i u široj regiji. Grad Vodnjan i nadalje ulaže u zaštitu autohtonih proizvoda, a uskoro se očekuje ishodovanje oznake izvornosti za maslinova ulja Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa