AgroTerra Istra

U Pazinu najavljen prvi međunarodni sajam poljoprivrede

0
Na konferenciji za medije
Na konferenciji za medije

Danas je održana konferencija za medije u kojoj je najavljen prvi međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. koji će se održati u Pazinu od 22. do 24. travnja u prostoru Školsko gradske sportske dvorane i na površinama oko samog objekta, priopćili su iz PR službe sajma.

Medijima su se obratili: direktor sajma AgroTerra Istra, Marko Londero, gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Dean Matić i predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin Ranko Anđelini. Pored medija, na konferenciji su bili još predstavnici iz: Turističke zajednice središnje Istre, Obrtničke komore Istarske županije, Udruženja obrtnika Pazin, Pazin sporta i predstavnici Lokalne akcijske grupe (LAG) središnja Istra.

S nekoliko uvodnih riječi te predstavljanjem vizuala sajma poljoprivrede obratio se Marko Londero, direktor sajma: „Iznimna nam je čast da smo s ovom idejom potaknuli mnoge subjekte da nam se priključe u namjeri isticanja važnosti poljoprivrednog sektora u Istri. Smatramo da je ideja bila u pravo vrijeme te da ste svi nazočni prepoznali njezinu važnost. Danas, kada je vrlo važno da naša regija može opskrbiti potrebe hranom iz vlastitih resursa, sajam posvećen samo tom sektoru, vjerujemo da će poljoprivredi dati pravo mjesto pod reflektorom javnosti koje i zaslužuje. Hvala svima koji ste nas podržali te koji ćete sudjelovati u stvaranju sadržaja za poljoprivredni sajam i Istru. Očekujemo i izlagače izvan Istre i Hrvatske tako da će već prvu godinu postati sajam koji nema granice,“ istaknuo je Londero.

'Pandemija nas je podsjetila koliko je lokalna proizvodnja hrane važna'

Velika zahvala ide gradonačelnici Grada Pazina koja je već u prvim kontaktima izrazila podršku i vjeru u ideju te važnost iste. Stoga se ovim putem zahvaljujemo gradonačelnici i Gradu Pazinu što će omogućiti da poljoprivredni sajam bude doma u centru Istre u Pazinu.

„Grad Pazin je oduševljen činjenicom da ćemo tri dana živjeti s poljoprivrednim sajmom jer se u središnjoj Istri ponovo budi poljoprivredni duh, posebice kod mladih. Pandemija nas je podsjetila koliko je lokalna proizvodnja hrane važna. Osim razgledavanja, trgovanja, razmjene znanja i iskustva u području poljoprivrede i pčelarstva, u Pazinu će se naći mjesta i za opuštanje i zabavu te susrete s dragim ljudima pa pozivamo sve, velike i male, da krajem travnja provedu poljoprivredni vikend u Pazinu. Također najavljujemo tjedan ususret sajmu poljoprivrede kada će se u Pazinu održati panel rasprave s poljoprivrednicama i poljoprivrednicima kako bi Grad Pazin dobio iz prve ruke smjernice za razvoj pticajne strategije za poljoprivrednike,“ naglasila je gradonačelnica Pazina.

Nazočnima se obratio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan te je iskazao podršku te govorio o smjernicama i planovima razvoja od značajne važnosti za istarsku poljoprivredu. Zahvaljujemo se na iznimnoj podršci UO za poljoprivrdu Istarske županije te stručne smjernice za sam sajam. „Istarska županija oduvijek potiče organizaciju manifestacija koje organiziraju udruge, gradovi, općine s ciljem promocije poljoprivredne proizvodnje. Pozdravljamo ovu privatnu inicijativu, organizaciju poljoprivrednog sajma u Istri. Upravo smo zadnje dvije godine, kada ih nije bilo, osjetili važnost održavanja takvih sajmova i manifestacija radi promocije i dodatnog kanala koji povezuje proizvođače s potrošačima. Zato smo neupitno stali uz organizatora Mars eventi d.o.o. i iskazali želju za suorganizacijom te pomoći u stručnom dijelu, organizaciji panela, rasprava i predavanja na temu važnih pitanja za poljoprivrednike. Održavanje poljoprivrednog sajma u skladu je sa strategijom razvoja poljoprivrede Istarske županije. Posebice ističemo njegovu važnost u segmentu poticanja mladih ljudi da se usmjere u neki od sektora poljoprivrede i da u toj gospodarskoj djelanosti pronađu svoj put i egzistenciju,“ istaknuo je pročelnik UO za poljoprivredu Istarske županije Pinzan.

Sajmu se pridružuju Dani meda

Dean Matić, predsjednik Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije također se obratio s nekoliko riječi i opisao poduzete aktivnosti ne bi li se istarski obrtnici maksimano uključili u ovu manifestaciju: „Obrtnička komora Istarske županije sajmove drži važnim segmentom marketinga i prodajnim kanalom, što potvrđuje brojnim nastupima na sajmovima u zemlji i inozemstvu, ali i organizacijom Obrtničkog sajma Istre (22 edicije) i sajma ribarstva „CROFISH“ (jedna edicija kao organizator, 4 kao suorganizator i partner), te smatramo logičnim i opravdanim poduprijeti priredbu koja će promovirati tako važnu gospodarsku djelatnost kao što je poljoprivreda.

Kao suorganizator 1. sajma poljoprivrede AgroTerra Istra, Komora će poduprijeti svoje članove sufinancirajući izložbeni prostor, te ćemo sudjelovati u održavanju okruglog stola. Ceh poljoprivrednika Komore kao najvažnija pitanja istaknuo je nepostojanje strategije razvoja poljoprivrede, što uključuje i raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, potrebu udruživanja poljoprivrednika, te potrebu osnivanja otkupnog centra. Iako je Istarska županija postigla velike rezultate u poticanju poljoprivredne proizvodnje, osobito u sektorima vinogradarstva i maslinarstva, Ceh smatra kako postoji prostor za napredak, te kako učinkovitija istarska poljoprivreda može pokriti domaće potrebe i velik dio turističke potrošnje.“

Zbog iznimne situacije u organizaciji, ovom se sajmu pridružuje i već tradicionalna manifestacija „16. Dani meda“. Iako u nešto kasnijem terminu,  svi ljubitelji mednih delicija dobro došli su u Pazin. Predsjednik Udruge pčelara Lipa Pazin, Ranko Anđelini rekao je nekoliko riječi o trenutnoj situaciji u pčelarstvu te zašto je ove godine odlučeno da se ide u suradnju sa sajmom AgroTerra Istra 2022. „Suočeni sa, još uvijek, nestabilnom situaciom oko pandemije  COVID-19, ove smo godine odlučili, iznimno, „16. Dani meda Pazin 2022.“ održati u sklopu manifestacije „Agro Terra Istra 2022“  Obuhvatiti ćemo gotovo sve segmente organizacije kao i u prethodnim godinama, ali u znatno manjem obimu.

 

Omogućiti ćemo pčelarima da se opskrbe sa pčelarskom opremom, a potrošačima sa kvalitetnim pčelinjim proizvodima. U sklopu manifestacije održati će se promocija 9. generacije pčelarske škole u organizaciji udruge pčelara LIPA te dodijeliti nagrade za najbolje literarne i likovne radove djeci osnovnih škola Istarske županije na temu pčela. Planiramo i organizaciju  pokazno - edukacijskog ocjenjivanja meda uz stručno vođenje profesora Zavoda za pčelarstvo, Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Također u planu je organizacija kvalitetnih predavanja za pčelare,“ najavio je na kraju svojeg izlaganja Anđelini.

Podršku sajmu iskazali su Ministarstvo poljoprivrede, Istarska županija - Upravni odjel za poljoprivredu, Obrtnička komora Istarske županije i, kako smo već spomenuli, Grad Pazin. Uz glavnog medijskog pokrovitelja Radio Istru, vjerujemo da ćemo informacije o sajmu proširiti na cijelu regiju. Već je najavljen dolazak stotinjak izlagača za prvo izdanje sajma. Ulaz za posjetitelje na sajam će biti besplatan, a u planu su i brojni drugi sadržaji koji će obogatiti ponudu sajma. Sajam će se organizirati pridržavajući se svih epidemioloških mjera koje Stožer civilne zaštite nalaže, te će se o mjerama informirati šira javnost, priopćeno je iz PR službe sajma.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa