U pulske osnovne škole stiže građanski odgoj

0
Ilustracija (foto: Roberto Matković)
Ilustracija (foto: Roberto Matković)

Održan je sastanak predstavnica Grada Pule s ravnateljicama i ravnateljima pulskih osnovnih škola radi uvođenja GOO. Na inicijativu predsjednice Gradskog vijeća Dušice Radojčić u suradnji s nadležnim gradskim odjelom, na Međunarodni dan obrazovanja 24. siječnja 2022. održan je sastanak s ravnateljicama/ima pulskih osnovnih škola radi njihova informiranja o načinu uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) kao izvannastavne aktivnosti.

Grad je omogućio ovaj obrazovni program uvrštenjem troškova u proračun za 2022. godinu. Priprema i provedba GOO u svim pulskim osnovnim školama obuhvaća sve nužne troškove, od obuke nastavnica i plaćanje njihovog dodatnog rada do izrade materijala po riječkom uzoru. Sastanku su prisustvovali Dušica Radojčić, predsjednica Gradskog vijeća, Ivona Sokolov, nova pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade i Elvira Krizmanić Marjanović iz istog Odjela, Orjana Marušić Štimac, autorica materijala i provoditeljica GOO u Rijeci, Lovorka Bačić iz Centra za mirovne studije, ujedno članica GOOD inicijative, te Mario Bajkuša i Maja Šarić iz Forum za slobodu odgoja, također članovi GOOD inicijative, te ravnateljice i ravnatelji pulskih osnovnih škola i drugi gosti.

Na sastanku su, između ostalog, predstavljeni dobri rezultati provedbe GOO u Rijeci, pozitivna iskustva provedbe OŠ Šijana u kojoj se GOO provodi eksperimentalno, te planirani način implementacije GOO u pulskim školama, koja će započeti edukacijom nastavnica i nastavnika, po dva po školi, od ožujka do svibnja 2022.

 

Marušić Štimac je s velikim entuzijazmom govorila o interesu učenika, učincima u razumijevanju demokratskih procesa i razvijanju kritičkog mišljenja. Istaknula je i da neki roditelji biraju upis svoje djece u pojedine škole upravo zbog GOO. U Rijeci se GOO provodi od 5. do 8. razreda, dok će se u Puli uvesti u sljedećoj školskoj godini u 5. razrede, a zatim postupno i u ostale, do 8. razreda. Rijeka svoje priručnike i radne materijale za 5. i 6. odnosno 7. i 8. razrede na hrvatskom i talijanskom ustupa besplatno, što će znatno olakšati uvođenje GOO u pulske škole.

Implementiranje GOO u formalni obrazovni sustav nužno je za stvaranje odgovornih i aktivnih članova/ica društva. Aktivno građanstvo mora se početi razvijati od najranije dobi kako bi se povećala politička pismenost mladih, spriječili nedemokratski stavovi, jačala tolerancija i uključivost te razvijalo znanje i vještine potrebne za svakodnevni život u građanski uređenom društvu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MAJSTOR NA ROŠTILJU NA DRVENI UGLJEN

Do: 04.05.2022.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 01.06.2022.

PREMANTURA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A KUHAR/ICA

Do: 01.06.2022.

PREMANTURA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 01.06.2022.

PREMANTURA, ISTARSKA ŽUPANIJA