NAČELNICA IRENE FRANKOVIĆ

'Obnova Doma kulture u Nedešćini najveća investicija u ovoj godini'

2
Irene Franković, načelnica Općine Sv. Nedelja
Irene Franković, načelnica Općine Sv. Nedelja

Na početku godine s načelnicom Općine Sveta Nedelja Irene Franković razgovarali smo o planovima za ovu godinu, učinjenom u prošloj godini, EU fondovima i novom predsjedniku IDS-a.

* Zgrada i dvorište u kojemu se nalazi sjedište Općine je gradilište. Hoće li otvaranje obnovljenog Društvenog doma 'Poldrugo Valentin' biti najznačajniji događaj za Općinu u 2022. godinu?

- Društveni dom 'Poldrugo Valentin' obnovio se krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, a početkom 2000-ih u zgradu je uselila općinska uprava i to je bila posljednja intervencija u tu zgradu. Krajem 2020. ishodile su se građevinske dozvole za obnovu te je slijedom toga sredinom listopada krenula i prva faza obnove Doma koja obuhvaća izgradnju multifunkcionalne dvorane, namijenjena svim žiteljima Općine Sveta Nedelja, predviđene za sve javne djelatnosti, ali i kao mjesto okupljanja svih generacija. U Nedešćini postoji realna potreba za takvim prostorom te mještani željno iščekuju kraj samih radova.

Dom kulture, u koji se nije ulagalo posljednjih 20 godina, nakon izgradnje dječjeg vrtića u Vrećarima, najveća je investicija u Općini Sveta Nedelja te će zacijelo biti i jedan od važnijih događaja za Općinu u ovoj godini.

 

GODINA PLANOVA I PROJEKATA

Godina 2022. je godina planova i projekata. Industrijska zona Dubrova i Poduzetnička zona Nedešćina I i II moraju biti okosnica razvoja naše sredine, te se u ovoj godini planira projekt postavljanja rasvjetnih tijela od Vezo Commerca do Labina, a u planu su ciljane izmjene prostornog plana za PZ Nedešćina I i II, a sve kako bi se stvorili pozitivni uvjeti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Prioritet nam je rekonstrukcija cjevovoda Nedešćina – Eržišće, s obzirom da je na području općine posljednjih nekoliko godina veliki postotak gradnje, pa je potreba za izgradnjom prateće komunalne infrastrukture velika.

* Što biste ocijenili kao najveći uspjeh vašeg tima u protekloj 2021. godini?

- Dugi niz godina postojala je potreba za proširenjem groblja u Nedešćini, što je najznačajnija investicija ostvarena u prošloj godini. Proširenje groblja je izvedeno zajedno s Komunalnim poduzećem 1. Maj Labin, a tijekom listopada je i hortikulturalno uređeno.

Bio je tu i cijeli jedan niz manjih, ali ne i manje važnih ostvarenih projekata. Jedan od prioritetnih ciljeva je podizanje razine uređenosti javnih površina. Prošle je godine saniran  potporni zid ispod Place u Nedešćini, zid u Svetome Martinu, uredila se i stavila u funkciju Špina u Nedešćini, uredili smo javnu površinu na državnoj cesti na Štrmcu te povodom obilježavanja stote godišnjice Labinske republike postavljanjem baca odalo se počast našim rudarima.

KORIŠTENJE EU FONDOVA

* Jedna od kritika oporbe u Vijeću bila je da Općina nema ni jednog projekta koji se financira iz EU fondova?

- Općina Sveta Nedelja je one projekte koji su mogli biti kandidirani na EU fondove i kandidirala, ali dva najveća projekta, proširenje groblja i izgradnja dječjeg vrtića, zbog faktora razvijenosti nisu dobila bespovratna sredstva iz europskih fondova te su ona financirana iz vlastitih sredstava.

Putem natječaja LAG-a bespovratna sredstva dobivena su za opremanje mrtvačnice u Malim Goljima, podijelile su se plave i žute kante za koje su se dobila bespovratna sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša, odvodnja na Štrmcu izgrađena je bespovratnim sredstvima Europske unije.

Trenutno se radi na pripremanju dokumentacije potrebne za prijavu na Fond za pravednu tranziciju. Priprema se projekt coworkinga - riječ je o prostoru za rad koji se može unajmiti te je namijenjen poduzetnicima koji nemaju potrebu za vlastitim prostorom ili im vlastiti poslovni prostor u određenim situacijama ne zadovoljava njihove specifične potrebe. Mjesto coworkinga bilo bi prizemlje Doma kulture 'Poldrugo Valentin' čime bi se dovršilo njegovo unutarnje uređenje, a Dom bi bio ne samo mjesto okupljanja svih generacija, već i inkubator novih ideja i start up-ova.

* Kako ocjenjujete odnos s oporbom u Općinskom vijeću?

- Oporbeni vijećnici podržali su jednoglasno Proračun za 2022. godinu, a konstruktivne kritike i prijedlozi su uvijek dobrodošli.

O novom predsjedniku IDS-a

* Vaš najveći osobni uspjeh u prošloj godini je svakako izbor za načelnicu Općine i to kao kandidatkinje IDS-a. Stranka od rujna ima novog predsjednika, matematičara i prosvjetnog djelatnika Dalibora Pausa, što znači da dolazite iz iste 'branše'. Kako biste ocijenili njegove prve istupe i poteze?

- Gospodin Paus čelnik je Općine Barban u drugom mandatu, a bio je i dugogodišnji ravnatelj Tehničke škole u Puli. U svojoj je sredini prepoznat kao kvalitetna osoba, a kao novi predsjednik stranke unosi novu energiju i ideje. Da, dolazimo iz iste 'branše' – prosvjete, ali upravo su učitelji, profesori ti koji rade s mladima, kroz pedagoški rad upoznati su i prolaze sve promjene koje se zbivaju i imaju osjećaj za društvena zbivanja, dapače, često su i na prvoj crti promjena, jer odgajaju i obrazuju buduće stručnjake, znanstvenike i radnike. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MAJSTOR NA ROŠTILJU NA DRVENI UGLJEN

Do: 04.05.2022.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČISTAČ/ICA U SEZONI

Do: 10.05.2022.

MEDULIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 01.06.2022.

PREMANTURA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA