škola u kojoj broj učenika raste

Rašku školu od ove godine pohađa i dvoje malih Nijemaca (video)

0
Jolanta Klement, Jeremy Strauch, Svetlana Milojica, djevojčice Anja Brajković, Ema Garagić, Nejra Zahirović, iza Mladenka Lovrečić i Grejs Franković
Jolanta Klement, Jeremy Strauch, Svetlana Milojica, djevojčice Anja Brajković, Ema Garagić, Nejra Zahirović, iza Mladenka Lovrečić i Grejs Franković

Za Osnovnu školu Ivan Batelić u Raši može se reći da unazad pet godina bilježi pozitivne trendove i zavidan rast broja školaraca. Samo ove godine imaju šest novih učenika koji su u ovu školu došli zbog preseljenja. Tako su se početkom školske godine u rašku školu upisale tri nove učenice. Anja Brajković, učenica 2. razreda čiji su roditelji doselili iz Italije, Asmira Bjelić, učenica 2. razreda koja se a majkom doselila iz Bosne i Hercegovine te Ema Garagić učenica istog razreda čiji su roditelji u Rašu doselili iz Vineža.

Ostalih troje učenika, Jeremy i Olivia Strauch brat i sestra iz Njemačke i Nejra Zahirović, učenica 2. razreda učenica iz Bosne i Hercegovine, novim su se prijateljima priključili u drugom polugodištu.

Jeremy je učenik 4. razreda, a Olivia prvog razreda. Njihovi su roditelji Jolanta Klement i Robert Strauch nedavno kupili kuću u Ružićima.

„Tražili smo najbolje i najmirnije mjesto za život i Google nam je otvorio Hrvatsku, a unutar Hrvatske Istru, i tako smo kupili kuću u Ružićima. Školu u Raši smo izabrali prvenstveno zbog njemačkog jezika, iako smo se prije upisivanja puno raspitali naokolo. Sviđa nam se ova škola i pozitivna sredina“, rekla je mama Jolanta Klement, naglasivši i da je raška škola jako moderna. Podsjetimo, škola u Raši potpuno je obnovljena prije dvije godine. Obitelj Strauch je donedavno živjela u Augsburgu, a djeca su, kako doznajemo od naših sugovornica, pohađala školu koja broji tisuću učenika.

„Obzirom da brat i sestra iz Njemačke ne govore hrvatski jezik, u školi je najprije pokrenut postupak utvrđivanja, odnosno poznavanja hrvatskog jezika kako bi im omogućili pohađanje pripremne nastave hrvatskog jezika. Za njih je uz redovnu nastavu osigurano dopunsko učenje hrvatskog jezika. Inače, djeca komuniciraju i na engleskom jeziku. Učenici su normalno uključeni u nastavu kako bi što više bili izloženi hrvatskom jeziku, što bolje se uklopili s novim učenicima i što bolje se prilagodili novoj okolini. Naravno, tu je i razredna učiteljica njemačkog izbornog jezika, više volonterka koja nam svima olakšava komunikaciju djecom i njihovim roditeljima“, kaže ravnateljica škole Grejs Franković te dodaje da OŠ Ivan Batelić Raša trenutno broji 93 učenika i jedina je škola na Labinštini s njemačkim jezikom kao izbornim.

„Zadnjih nekoliko godina bili smo oko brojke 83, pa 86, 86 do 87 učenika koji bi tijekom školske godine odlazili u inozemstvo s roditeljima pa bismo na kraju školske godine ostali na 83 učenika. No, sada se izgleda trend promijenio na što smo izrazito ponosni. Mali smo kolektiv, ali svakako moram spomenuti veliku angažiranost svih roditelja“, istaknula je ravnateljica.

U razgovoru s novim učenicima sudjelovale su Svetlana Milojica, profesorica njemačkog jezika i pedagoginja u raškoj školi, te njihove razredne učiteljice Dragana Macura, Mirjana Blažević i Mladenka Lovrečić koje su pohvalile lijepu suradnju među učenicima, njihovo međusobno pomaganje i dopunjavanje. (Tekst: Divna Knežević, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa