Još jedan znak transparentnosti

Grad Labin objavio detaljan vodič kroz Proračun

0
Gradonačelnik Labina Valter Glavičić
Gradonačelnik Labina Valter Glavičić

Grad Labin jedan od predvodnika proračunske transparentnosti u Hrvatskoj objavio je na svojim stranicama još jedan zanimljiv, poučan i razumljiv dokument o tome kako se planiraju utrošiti proračunska sredstva građana u ovoj godini.

U uvodnom dijelu proračunskog vodiča, gradonačelnik Labina Valter Glavičić ističe:

„Drage Labinjanke i Labinjani, pred Vama je 'Vodič za građane', kojim želimo na razumljiv i slikovit način prikazati kako se planiraju utrošiti proračunska sredstva svih naših građana, a koji je još jedan od znakova transparentnosti, budući da sve Vas upućuje u aktivnosti kojima se Grad Labin bavi. I Vi ste, drage sugrađanke i dragi sugrađani, sudjelovali u stvaranju Proračuna Grada Labina za 2022. godinu putem aplikacije, koja služi kao dodatni alat participacije građana u njegovom donošenju, potom putem podnošenja prijedloga amandmana kroz javno savjetovanje te kroz prijedloge putem savjetovanja s mjesnim odborima.

Proračun je temeljni financijski dokument Grada u kojem su iskazani svi planirani godišnji prihodi i primici te rashodi i izdaci te je kao takvo, sredstvo za ostvarenje potreba i volje građana našega Grada raspoloživim sredstvima, način dokazivanja fiskalne odgovornosti gradske uprave te iskaz političkih ciljeva vlasti.

Labin donio najveći proračun ikada

I dok većina gradova, što zbog pandemije, što zbog drugih problema smanjuju gradski proračun, Labin je donio najveći proračun ikada, težak 137,6 milijuna kuna, što je dokaz rasta Grada Labina i Labinštine.

Nakon što smo postali prvi grad u Istri, i među prvima u Hrvatskoj koji su uveli potpunu transparentnost u smislu vidljivosti svake kune koja je plaćena iz proračuna grada, nastavljamo dalje s projektom nadogradnje i nastavkom razvoja u istom smjeru – projektom „Otvoreni grad“ potpuno ćemo digitalizirati javnu upravu u svrhu poboljšanja kvalitete, ali i ubrzavanja birokratskih procesa, čiji je cilj pružiti građanima, poduzetnicima i ostalim korisnicima niz elektroničkih usluga, a koje se odnose na informiranje i komunikaciju s gradskim službama.

Ravnomjeran razvoj Grada Labina, po svim labinskim naseljima, ono je čemu treba težiti, a što smo proračunom za 2022. godinu i predvidjeli. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste tijekom 2021. godine završeni su radovi na rekonstrukciji prve dionice županijske ceste Labin – Kapelica – Koromačno, a u 2022. godini nastavljaju se radovi na sljedećoj dionici od raskrižja za Kanfarelići do lokacije Morčaki, a koje radove prati i izgradnja nogostupa. Pulska je ulica također planirana u proračunu; nositelj radova na rekonstrukciji Pulske ulice bit će Hrvatske ceste, a Grad Labin u cijeloj investiciji sudjeluje u dijelu javne rasvjete.

 

Posebno vesele ulaganja i u Poslovnu zonu Vinež, čime su obuhvaćeni radovi na završetku dijela prometnice u PZ Vinež – ll faza za potrebe proizvodne hale čija izgradnja je u tijeku.

Kroz naredno trogodišnje razdoblje realizirat će se radovi na završetku Spomenika Rudaru borcu, ovog za Grad Labin iznimno važnog javnog prostora, kako po svojoj lokaciji na kojoj se nalazi, tako i po svojoj snažnoj umjetničkoj poruci koju ovaj spomen prostor šalje. Naime, u povodu proslave 60. obljetnice Labinske republike uređen je spomen prostor Rudaru borcu na Zelenicama, no nažalost tada nije bio u cijelosti izvršen na način kako je projektom akademskog umjetnika pok. Quintina Bassanija i arhitekta Berislava Iskre bilo predviđeno.

Jačanje labinskog identiteta i njegove prepoznatljivosti se zasigurno ogleda i u nastavku ulaganja u bogatu rudarsku ostavštinu. Planirana je izrada glavnog projekta novog lifta u sklopu rudarskog tornja – Šohta i rekonstrukcija rudarskog okna kroz koji se lift spušta u podzemlje.

Novi dječji vrtić u Vinežu

Nemalo puta smo konstatirali da je Labin poput velikog gradilišta, što se potvrdilo i pandemijske 2021. godine. Naselje Kature obogaćeno je trima višestambenim zgradama, a proračunom smo predvidjeli i opremanje zone potrebnom komunalnom infrastrukturom (prometnice s parkiralištem, odvodnja oborinskih voda, javna rasvjeta, zelene površine s dječjim igralištem).

Novi dječji vrtić u Vinežu zamijenit će postojeći, koji je u derutnom stanju, a koji će na novoj lokaciji stvoriti uvjete da se u budućnosti vrtić nadograđuje po potrebi. Konstantna ulaganja u naselju Vinež vidljiva su i na sportskom planu. Posljednjih godina se znatnim ulaganjima u sportsku infrastrukturu učinio veliki iskorak u razvoju sporta na području Grada. Ovaj trend nastavlja se ulaganjima u izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta na Vinežu, čija realizacija se planira kroz naredne tri godine, a prva faza zemljanih radova započinje upravo 2022. godine. 

Izgradnja Doma za starije osobe u Labinu zasigurno je jedan od najvažnijih projekata, a čija se realizacija nastavlja i u narednom razdoblju. U prosincu 2021. godine Dom se našao „pod krovom“, izgrađen je u svim svojim gabaritima. Završetak svih građevinskih radova planiran je za listopad 2022. godine, nakon čega se planira Dom opremiti potrebnom opremom te bi projekt svih generacija bio završen sredinom 2023. godine.

Raduje me da imamo puno spremnih projekata, koje neće financirati samo građani Labina, već će se naša htijenja, želje i snovi financirati i putem nacionalnih i europskih fondova. Između ostalog, Grad Labin u 2022. godini namjerava postaviti nove polu-podzemne spremnike na niz lokacija u gradu, a nabava je sufinancirana od strane fonda FZOEU u 40% vrijednosti.

Uređenje tematskog igrališta s morskim motivima u Katurama

S posebnom pažnjom ulažemo i u naše najmlađe sugrađane pa tako planiramo rekonstrukciju i uređenje tematskog igrališta s morskim motivima u naselju Kature na postojećem dječjem igralištu kod bivšeg „Domusa“, a koji je kandidiran na natječaj FLAG-a te je planirano sufinanciranje od strane fonda u 100% iznosu. Osim toga, rekonstruirat će se malonogometno igralište iza Osnovne škole Matije Vlačića i položiti nova antistress podloga, a dio troškova u obliku donacije od 100.000,00 kuna preuzet će labinski iseljenici u Americi te labinski poduzetnici, a ostatak će preuzeti Grad Labin.

U novoj financijskoj omotnici Hrvatska na raspolaganju ima i 9 milijardi Eura iz kohezijskih fondova, a možda i ono najvažnije za svih nas je Fond za pravednu tranziciju, koji možda nije tako velik iznosom, ali cilja na područja Hrvatske koja su zahvaćena programom dekarbonizacije. Istarska županija iz tog fonda ima na raspolaganju oko 75 milijuna eura, a raspoređeno je u omjeru pola-pola na javni i privatni sektor. Što se tiče područja naše županije, obuhvaćena je Labinština i Grad Pula i zasigurno će puno projekata biti realizirano ovim putem.

Drage Labinjanke i dragi Labinjani, ovaj Proračun je ambiciozan, no vjerujem da je i provediv. Vjerujem da će iduće godine u proračun biti uvrštena i mnoga EU sredstva, obzirom da imamo spremne projekte za kandidiranje na razne natječaje,  i zato je jako važno da ostanemo dosljedni i čvrsti u nekim stavovima, da Labinština uspije ostvariti stvari koje su do sada ostale neostvarene“, zaključio je gradonačelnik Glavičić, a brošuru možete preuzeti OVDJE.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa