Kako sačuvati svoju imovinu?

Visoka inflacija jede ušteđevinu građana

0

Sve češće možemo čitati o visokoj inflaciji koja nas okružuje, ali nisu nam potrebni novinski članci kako bismo primijetili da cijene dobara i usluga u posljednje vrijeme nekontrolirano rastu, već to osjetimo i na vlastitom novčaniku. Godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj je u prosincu iznosila čak 5.5%, što je najveći porast od krize 2008. godine, a predviđanja za 2022. godinu nisu ništa bolja te se i u ovoj godini očekuje nastavak rasta cijena.

Učinak visoke inflacije na kvalitetu života svima je jasan - veće cijene znače manju kupovnu moć pa su građani u realnom smislu siromašniji, čak i ako im plaće malo narastu jer je inflacija veća od rasta plaća. No, inflacija se očituje i kod novčanih štednji građana koje zbog niskih kamatnih stopa u banci iz dana u dan vrijede sve manje. Pojednostavljeno rečeno, inflacija jede ušteđevinu građana.

Nameće se jednostavno pitanje: kako zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije?

Ulaganje u zlato kao zaštita imovine od inflacije

U potrazi za isplativijim oblicima štednje od one klasične novčane u bankama, sve se više štediša okreće alternativnim oblicima štednje, a mnogi od njih odlučuju se za ulaganje u zlato, plemeniti metal koji se tradicionalno smatra sigurnim oblikom imovine otpornim na inflaciju. Podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, pokazuju kako je potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u Hrvatskoj u velikom porastu, što prati svjetske trendove na tržištu.

Povećana potražnja za investicijskim zlatom i ne čudi s obzirom na isplativost ulaganja u zlato. Naime, cijena zlata u proteklih je 20 godina narasla za više od 550%, što je u prosjeku više od 8% na godišnjoj razini - znatno više od inflacije u istom periodu te neusporedivo više od bankovne štednje. Najveći porast cijena zlata doživjela je upravo u periodu krize i visoke inflacije između 2008. i 2011. godine, a mnogi analitičari smatraju kako se trenutno nalazimo na početku još jednog perioda visokog rasta cijene, budući da na tržištima vlada velika neizvjesnost zbog visoke inflacije koja će se nastaviti i u 2022. godini.

Zašto ulagati u zlato u doba visoke inflacije?

Osim visokog rasta cijene kroz godine koji ulagačima u zlato donosi veliku zaradu, štednja u zlatu isplati se i zbog drugih pogodnosti koje nosi ovaj žuti plemeniti metal. Prva je svakako činjenica da je investicijsko zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza i nameta, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, ako ga kupuje fizička osoba. To znači da sva zarada ostvarena ulaganjem u zlato ostaje isključivo investitoru, odnosno štediši, bez ikakvih obaveza prema državi, što ovaj tip ulaganja čini jedinstvenim na tržištu.

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće

Uz rast cijene i neoporezivost, valja spomenuti i visoku likvidnost zlata koja omogućuje svakome tko posjeduje zlatne poluge ili zlatnike da ih brzo i jednostavno zamijeni za gotovinu, ukoliko mu ona zatreba, po trenutno važećem tečaju kroz otkup zlata. Zamjenu zlata za gotovinu moguće je izvšiti bilo gdje u svijetu kod nekog od trgovaca poput Centra Zlata koji se bave trgovanjem plemenitih metala, a razlika između kupovne i prodajne cijene u pravilu iznosi između 1% i 3%, što znači da rast cijene može jako brzo ulagaču donijeti zaradu. Kupljeno zlato također je prenosivo, lako za skladištiti te predstavlja štednju koja je u potpunosti neovisna od financijskog sustava i moguće ju je držati u ruci.

Kako ulagati u zlato na isplativ način?

Najisplativiji i najsigurniji oblik ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika jer je to jedini neoporezivi način ulaganja u zlato koji investitoru donosi veliku razinu sigurnosti i neovisnosti. Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u Centru Zlata, glavnom hrvatskom distributeru investicijskih plemenitih metala koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih kovnica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich i najpoznatija švicarska kovnica Argor-Heraeus.

Postupak kupnje zlata u Centru Zlata vrlo je jednostavan

Centar Zlata nudi široki asortiman investicijskog zlata veličine od jednog grama pa do jednog kilograma, tako da je ulaganje u zlato dostupno apsolutno svima, bez obzira na kupovnu moć pojedinca. Kupnja je moguća u nekoj od poslovnica ili preko webshopa, a zlato se može osobno preuzeti ili se može odabrati 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja stiže u brzom roku od samo tri radna dana. Centar Zlata svim svojim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane zlata prvih godinu dana.

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju ušteđevinu od visoke inflacije ulaganjem u investicijsko zlato koje se pokazalo kao najbolji način čuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima, najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Djelatnici Centra Zlata stoje vam na raspolaganju i za potpuno besplatne konzultacije te ih možete kontaktirati sa svim upitima vezanima za zlato na mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa