Daus Berošu: 'Jesu li životi na Bujštini manje vrijedni?'

0
Emil Daus
Emil Daus

U Hrvatskom je saboru na aktualnom prijepodnevu 19. siječnja predsjednik Kluba IDS-a Emil Daus, ministra zdravstva Vilija Beroša upitao hoće li Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa centralizaciju sustava koji je krajem prošle godine doživio velike kritike i možemo reći pljusku struke i javnosti doći u saborsku raspravu ili su se ipak uvažile neke kritike? Drugo pitanje odnosilo se na spašavanje ljudskih života građana Bujštine, odnosno konkretno kada će se napokon potpisati bilateralni sporazum s Republikom Slovenijom o korištenju Opće bolnice u Izoli za hitne slučajeve za građane Umaga, Buja i Novigrada?

Ministar Beroš je istaknuo kako je Prijedlog zakona još uvijek u izradi i kako ne može trenutno davati nikakve konkretne odgovore. Oko bolnice u Izoli, priznao je da je bilateralan sporazum potreban i kako čekaju odgovor Republike Slovenije.

Daus je istaknuo kako centralizacija zdravstvenog sustava nikako nije dobra te naveo kako je u zadnjih deset godina otkad je Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije u ingerenciji Istarske županije, stopa oživljavanja narasla s 2% na 22%, kao i da Zavod sada ima 28 ambulantnih vozila, dok ih je od države dobiveno samo 7, zatim istaknuo je i kako HZZO pokriva samo 75% potrebnih sredstava za djelatnike, a sve ostalo sufinaciraju Istarska županija, gradovi i općine te podsjetio je kako su 2020.godine dobili nagradu za najbolje organizirani Zavod u Hrvatskoj.

 

Osvrnuo se i na uspješno poslovanje specijalne bolnice „dr. Martin Horvat“ u Rovinju koja posljednjih godina posluje s prihodom te naglasio kako uvode nove programe svjetske razine i pretvaraju se u bolnicu 21.stoljeća, uz pomoć i Istarske županije i Grada Rovinja.

-A što se tiče bolnice u Izoli, ponavljam- da li su ljudski životi na Bujštini manje vrijedni od onih u ostatku Hrvatske? Županija je sklopila ugovor s bolnicom u Izoli i osigurala sredstva za prijevoz pacijenata od 1.11. do 31.12.2021. godine i imali smo tri pacijenta i to infarkt, moždani udar i tešku prometnu s unutarnjim krvarenjem, svi pacijenti su izliječeni i dobro su, a ne bi bili da nije uskočila Županija, zato nam je pod hitno potreban bilateralni sporazum između Hrvatske i Slovenije, da se ovaj problem riješi, zaključio je Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa