Obilježena 77. godišnjica smrti Joakima Rakovca

0

Polaganjem vijenaca 18. siječnja je na porečkom trgu popularno zvanom "Cimare" obilježena 77. obljetnica smrti istarskog antifašiste, partizana i narodnog heroja Joakima Rakovca.

Kratkoj su svečanosti prisustvovali gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar, predstavnici Udruženja antifašista Poreštine, Udruge antifašističkih boraca Poreča, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i ostali građani. Gradonačelnik i predsjednik Udruženja antifašista Poreštine Arduino Matošević položili su vijenac pred spomenikom na trgu koji nosi Rakovčevo ime. Prisutni su minutom šutnje odali počast narodnom heroju i svima poginulima u Narodnooslobodilačkoj borbi i Domovinskom ratu.

 

Skup je iz Poreča potom krenuo na komemoraciju na Križnjak kraj Korenići iznad Limske drage, gdje su obljetnicu obilježili predstavnici boračkih udruga i društava s Poreštine, Rovinjštine i Pazinštine, te predstavnicima gradova Poreč, Rovinj i općine Kanfanar. Okupljenima su se obratili načelnik Kanfanara Sandro Jurman, gradonačelnik Loris Peršurić te Arduino Matošević, koji je podcrtao važnost obilježavanja ovakvih dana.

- Bio je veliki narodnjak, čovik, seljak, vinogradar, napredan, koji je u svom kraju imao veliki autoritet a i bio jedan od organizatora ustanka protiv fašizma. Zato nam je kao Udruzi žao vidjeti da se neki događaji iz povijesti danas pokušavaju revidirati, pogotovo jer živućih aktera više gotovo i nema. Upravo zato, mi ćemo nastaviti obilježavati ove dane, kako bi s time upoznali mlađe generacije., zaključio je Matošević.

Naslov

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

POMOĆNI/A RADNIK/CA U KUHINJI

Do: 02.05.2022.

KRNICA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČISTAČ/ICA U SEZONI

Do: 10.05.2022.

MEDULIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 31.05.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 01.06.2022.

PREMANTURA, ISTARSKA ŽUPANIJA