Kršan Općina nadstandarda

Carić: 'Demografske mjere provodimo skoro dvadeset godina'

0
Roman Carić: 'Podatke iz popisa treba uzeti s određenom rezervom'
Roman Carić: 'Podatke iz popisa treba uzeti s određenom rezervom'

Općina Kršan prema popisu iz 2011. godine imala je 2.958 stanovnika, a prema posljednjem iz 2021. godine 2.838 stanovnika. Dakle, općina Kršan u deset je godina, prema ovom popisu stanovništva, izgubila 120 stanovnika, odnosno, po ovoj statistici, prosječno 10 stanovnika godišnje.

Međutim, od 2011. do 2021. godine općina Kršan bilježi 519 preminulih osoba, odnosno oko 320 novorođenih, što je razlika u korist preminulih od oko 200 osoba.

Znači, usko gledajući samo prirodni priraštaj – mortalitet/natalitet, ispada da bi stanovnika općine Kršan trebalo biti preko dvjesto manje, što nije slučaj.

„Vjerujem kako iskazani podaci popisa stanovništva, ne mogu reći da nisu točni, ali ih je potrebno uzeti s određenom rezervom, jer samo činjenica da je u popisu birača Općine Kršan upisano 2.639 birača - osoba s prijavljenim prebivalištem u Općini Kršan i pravom glasa, znači starijih od 18 godina, daje određenu sumnju u legitimitet ovakvih podataka“, kaže načelnik Roman Carić.

„Općina Kršan, odgovorno tvrdim, ne bilježi nikakav odljev stanovnika; naprotiv, svi pokazatelji, koji su konkretni i mjerljivi, ukazuju na povećanje svih aktivnosti i doseljavanje. I po pitanju izgradnje obiteljskih kuća - znači ne samo kuća za odmor - bilježi se konstantno povećanja prihoda od kupnje nekretnina, kako i poreznih prihoda - prihoda od komunalnog doprinosa, poreza na promet nekretnina, poreza na potrošnju  i poreza na dohodak“, kaže Carić.

Konstantno je i povećanje broja djece u Dječjem vrtiću Kockica Kršan (PO Pristav i PO Potpićan). Naime, 2017. godine, po otvaranju bilo je upisano 90 djece, da bi danas bilo upisano 107 djece zbog čega je i otvorena dodatna vrtićka skupina, a prema riječima ravnateljice Irene Bašić, bilježe se i svakodnevni upiti i zahtjevi za dodatnim upisom novih mališana.

Demografske mjere

Općina Kršan provodi demografske mjere već gotovo dvadeset godina, počevši s njima prije negoli se riječ ''demografija'' uopće počela koristiti u dnevnopolitičkoj konotaciji i komunikaciji.

„Među prvim jedinicama lokalne samouprave u RH, zasigurno prvi u Istri, još 2004. godine uveli smo naknade za novorođenčad. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć stječu roditelji novorođenog djeteta, i to u iznosu od 4.000 kn za prvorođeno dijete, te po tisuću kuna više za svako novorođeno dijete u obitelji. Danas za istu mjeru izdvajamo preko 120.000 kn godišnje, znači od 2004. godine izdvojeno je preko 2.000.000 kn samo na isplatu tih naknada. Osim što smo za potrebe stipendista, prilagođavajući se novonastalim okolnostima u obrazovanju ali i novim trendovima i pojavama u društvu, uveli nove stipendije za deficitarna zanimanja, a postojeće, one studentske smo povećali i to na čak 1.000 kn, ukupno 57 stipendija, za što je u proračunu Općine Kršan predviđeno 600.000 kn“, doznali smo od načelnika.

Isto tako, Općina Kršan sufinancira prijevoz učenika Srednjih škola na svim relacijama, na način da roditelji učenika plaćanju svega 100 kn mjesečno po učeniku, dok ostatak troškova vozne karte snosi Općina Kršan i Vlada, za što ukupni izdatak za Općinu Kršan na godišnjoj razni iznosi oko 120.000 kn.

Financiranje djelatnika produženog boravka

Za one učenike srednjih škola koji nisu korisnici prijevoza već tijekom školovanja stanuju u Učeničkim domovima, Općina Kršan podmiruje 50 posto troškova smještaja, u pravilu u iznosu od 350 kn mjesečno, za što se izdvaja oko 25.000 kn godišnje.

Isto tako, obiteljima težeg socijalno - materijalnog statusa, odobrava se, putem posebnog zahtjeva, financijska pomoć za kupnju školskog pribora i ostalih školskih potrepština. Za drugo dijete u vrtiću iz iste obitelji - boravak je besplatan.

Ono što tu treba još posebno naglasiti jest da će Općina Kršan, kao posebnu pomoć roditeljima, i ove školske 2021/2022 godine financirati rad djelatnika u produženom boravkom u Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Čepić i to za dvije djelatnice, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora također za dvije djelatnice plus jednu kuharicu te u područnom Odijeljenu Osnovne škole Ivo Lola Ribar Labin, PŠ Vozilići jednu djelatnicu, sa svim pravima iz radnog odnosa (regres, putni trošak i ostalo) za što će se izdvojiti iznos od oko 65.000 kn mjesečno, odnosno čak 650.000 kn na godišnjoj bazi.

Cjelokupan program Školskog i ostalo obrazovanje i predškolski odgoja za 2022. godinu težak je 5.076.761 kn.

Komunalni doprinos za stanovnike Općine Kršan za gradnju prve nekretnine umanjen je za 90 posto. U Općini Kršan nije uveden Prirez porezu na dohodak.

Carić ističe  da ulažu velika financijska sredstava u Poduzetničku zone Kršna Istok, koja će također biti jedna od punjača općinskog proračuna, zamašnjak razvoja i generator prihoda u narednom razdoblju, počevši od 2023 godine, generator novih radnih mjesta, zapošljavanja i poboljšavanja demografske slike općine Kršan.

Pravo na financijsku potporu ostvarilo preko 1.000 mještana

Demografskim mjerama, dodaje, mogu se na neki način smatrati i isplaćene božićnice za umirovljenike s mirovinama do 2.500 kn u iznosu od 500 kn, dok je za umirovljenike s mirovinom preko 2.500 kn, domaćice i nezaposlene osobe s navršenih 55 godina isplaćena prigodna naknada u iznosu od 200 kn.

„Također, mojom odlukom i temeljem prijedloga Odbora za socijalna Općine Kršan, osobama težeg materijalnog statusa, invalidima i osobama koje spadaju u skupinu socijalno ugroženih osoba, isplaćene su prigodne dodatne naknade u iznosima od 500 do 100 kn, ovisno o težini situacije, s napomenom da je iznos ukupne financijske pomoći, uključujući božićnice, ograničen na iznos do najviše 800 kn po pojedinom korisniku“, napomenuo je načelnik.

Pravo na navedenu prigodnu financijsku potporu ostvarilo je preko 1.000 korisnika mještana Općine Kršan, što znači da je ovom mjerom obuhvaćan 1/3 mještana, za što je izdvojen iznos od preko 280.000 kn.

„Zaista, na sve moguće načine pokušavamo povećati direktan standard naših građana, od najmlađih do onih zrele životne dobi, ono što će doista i osjetiti na svojem takujinu, a da se ne dovede u pitanje opstojnost financija i normalno funkcioniranje Općine Kršan“, zaključio je načelnik. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa