Ispijene posljednje boce Malvazije Rustice stare 23 godine

0
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Vrlo intrigantna degustacija dogodila se na Vinskim razgovorima Tomislava Stiplošeka, 29. već po redu, u Naša priča by Flaneur. Upoznali smo, primjerice, pojam horizontalne i vertikalne degustacije. Horizontalna je degustacija degustiranje različita vina iz iste regije i berbe iz različitih vinograda, položaja ili tehnologija. Vertikalnom degustacijom vina degustiramo vina različitih godišta, obično iste sorte, proizvođača ili vinograda, piše Večernji.

Degustacija je organizirana u suradnji s Cheers with you Nedeljke Krupljan, sommelierskog brenda poznatog u Istri, gdje Nedeljka Krupljan drži slične događaje na boljim mjestima poluotoka, uz degustaciju maslinovih ulja za što je također kvalificirani sommelier. Ovom prilikom se kušala Malvazija Rustica Cossetto, berbe 2018., 2013., 2011. i 2009. To je vino čije je grožđe  prvo prosušivano na lozi, potom macerirano dva dana. Nakon fermentacije, vino je stavljeno na odležavanje u drvene bačve i potom u bocu. Usporedno s Rusticom, kušane su Malvazije Cossetto redovnih berbi iz istih godina, što je činilo da to doista bude vertikalna i horizontalna degustacija, piše Večernji.

 

- Zbog velikog broja Malvazija na tržištu Istre htjeli smo da naša Malvazija bude nešto drukčija od ostalih, tj. htjeli smo proizvesti vino od autohtone sorte u kojoj će se prepoznati tipičnost, a ujedno da to vino može izdržati duže odležavanje u boci, kaže Cossetto. Sasvim je u pravu Nedeljka Krupljan kada kaže kako je degustacija pokazla da malvazije pokazuju veliki potencijal starenja pri odležavanju, iako je uvijek najbolje piti ih u prvu godinu dvije dana, donosi Večernji.

- U ovim, 29. Vinskim razgovorima, što je već jako lijepa brojka, malo smo izašli iz zone komfora u kojoj obično radimo. Nismo ugostili vinara nego smo fokus stavili na vina, ovog puta na dvije malvazije i vertikalno pratili njihovo starenje. To je nešto što ćemo ubuduće raditi što češće, da bi možda došli do nekih rezultata i saznanja imaju li naša vina potencijala za duže odležavanje. Ako je suditi po Malvaziji Rustica, itekako imaju. Mene osobno oduševila je Rustica iz 2009. - stvarno perfektno vino kojeg, nažalost više nema - ovo su bile zadnje boce, istaknuo je Tomislav Stiplošek, javlja Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa