vraćanje imovine crkvi

Maštruko: 'Ne radi se ni o kakvom ispravljanju povijesne nepravde'

0
Vila Idola (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Vila Idola (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Nekoliko godina mirovanja, u kojima Vlada nije potpisala nijedan ugovor o darivanju Crkvi, prekinuto je dolaskom na vlast Andreja Plenkovića i osnivanjem Ministarstva državne imovine kojim je rukovodio Goran Marić. "Vrijeme otimanja je prošlo, sada nastupa vrijeme darivanja", najavio je Marić u startu. Ironijom sudbine, Marića je naposljetku ministarske fotelje, među ostalim, stajao štetni posao koji je sklopio s franjevcima. Pobožni bivši ministar dogovorio je obnovu dijela samostana Majke Božje Lurdske, nakon čega je u vlasništvu tvrtki povezanih s njime završio stan u Zagrebu, pišu Novosti u članku o nekretninama koje je država u posljednjih dvadesetak godina vratila ili darovala Crkvi na temelju Ugovora o gospodarskim pitanjima između RH i Vatikana. U nastavku prenosimo dijelove koji se odnose na Istru.

Prije odlaska, Marić je u svega tri godine Crkvi darovao nekretnine čija vrijednost premašuje 146 milijuna kuna. Splitsko-makarskoj nadbiskupiji tako je podario luksuznu palaču Skočibušić na Peristilu i trećinu vojarne Dračevac, uključujući zgradu u kojoj se nalazi splitski Općinski sud. "Hrvatska nažalost još uvijek trpi lažne dvojbe o svojim vrijednostima, a ovime pokazujemo da je kršćanska zemlja", poručio je tom prilikom Marić. Porečkoj i pulskoj biskupiji u njegovom mandatu pripala je Vila Idola, zapušteni pulski biser austrougarske arhitekture u kojem se svojevremeno nalazio starački dom, a Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji dvije zgrade i dvorište površine 5.161 kvadratna metra na zagrebačkim Oranicama...

 Crkva u Istarskoj županiji trajno je ostala obilježena skandalom zbog povrata nekretnine i vrijednog zemljišta oko benediktinskog samostana kraj Novigrada, koji su krajem 1990-ih vraćeni župi Dajla. Godinama kasnije istu su imovinu potraživali talijanski benediktinci iz Praglije, a nakon peripetija na relaciji Hrvatska-Vatikan, Županijski sud u Puli odlučio je kako benediktinski red iz Italije nema pravo na zemljište ni naknadu za njegov dio koji je u međuvremenu prodan golf-investitorima...

 

— Budimo iskreni, kada je riječ o vraćanju imovine Crkvi, ne radi se ni o kakvom ispravljanju povijesne nepravde, jer je Crkva u prošlosti tu istu imovinu također stekla nepravdom, odnosno otimanjem, nekakvim kraljevskim darovnicama, povlasticama, zapravo ognjem i mačem. Bitno je i pitanje koliko bi zapravo daleko u prošlost treba ići, kako, kada i kome treba vraćati posjede, nekretnine, odnosno imovinu — kaže Ivica Maštruko, bivši veleposlanik u Vatikanu i sociolog religije.

— Bilo bi normalno vratiti ono što je dostatno da bi Crkva, odnosno vjerska zajednica mogla obavljati svoje vjerske poslove, ali ne i ono što je isključivo izvor bogaćenja, lagodnog življenja u ne baš kršćanskim uvjetima, a danas smo zapravo svjedoci raskoši i bahatog bogatstva, kao što su na primjer pretvaranje samostana u hotele, zemljišta koja se iznajmljuju, ostvaruje se renta, grade se palače i tako dalje — dodaje on, pišu Novosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa