Prijeti li nam kaos zbog otpada? 'Ma uopće nećemo imati viška'

0
Kaštijun (foto: arhiva)
Kaštijun (foto: arhiva)

Hoće li odluka istarskog županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, da ljeti ne prima veće količine otpada od svojih kapaciteta, te da njihov prihvat naplaćuje po višoj cijeni, stvoriti veliki problem ovog ljeta s otpadom u turističkim gradovima kao što su Rovinj, Poreč, Umag i Medulin? pita se Jutarnji.

Kako za taj list kaže umaški gradonačelnik Vili Bassanese, s tom odlukom Kaštijuna nisu upoznati ostali gradonačelnici i načelnici i da i se najprije trebao dogoditi sastanak županije i gradova te općina, a onda vidjeti tko ima viškove i kako ih zbrinuti, a ne na ovaj način prebacivati odgovornost na ostale gradove.

- Prvo bi se trebao dogoditi sastanak načelnika, gradonačelnika i župana vezano za pitanje vlasništva, a time i upravljanja i odgovornosti, jer je to temeljna stvar koju je hitno potrebno riješiti. Nažalost župan Boris Miletić nije taj krucijalni problem riješio kao gradonačelnik Pule, kada je to mogao riješiti jednim potezom pera. Sad svi imamo problem jer Kaštijun nisu samo oni koji trenutno donose odluke, već svi mi građani, općine i gradovi Istre. Vezano za samu odluku, ona je matematički razumljiva i logična i to je jedna strana medalje, ali Kaštijun je izgrađen da rješava problem gospodarenja otpadom na duži period i da bude održiv jer je previše milijuna eura uloženo u njega. I to je druga strana medalje. Dakle, sve jednostrane odluke nisu rješenje problema, već prebacivanje problema na drugoga. Kada to naš župan i ostali gradonačelnici koji to ne shvaćaju budu shvatili, tada ćemo i riješiti problem do tada nećemo, smatra ovaj umaški gradonačelnik, piše Jutarnji.

I dok se Umag žali, Poreč i Medulin, koji imaju puno veći broj turista ljeti, kažu da problema neće biti. Načelnik Medulina Ivan Kirac, na čijem se području i nalazi Kaštijun i čiji se žitelji općine žale na smrad te organiziraju brojne prosvjede, govori za Jutarnji da oni u vršnim mjesecima ne premašuju kapacitete koji su dogovoreni. - Tako da ne vidim da bismo mogli imati ikakav problem ovog ljeta s otpadom, ističe Kirac.

Porečki pak gradonačelnik Loris Peršurić rješenje za Poreč već ovog ljeta vidi u selektiranju otpada. Pohvalio se da su konačno krenuli s time i da viškova, kao dosad u srcu sezone, ne bi trebalo biti. Ni u Poreču ni sedam općina oko njega koje opslužuje isto komunalno poduzeće.

- Količine miješanog komunalnog otpada koje odlaze na Kaštijun u narednih par mjeseci dodatno će se smanjiti. Vjerujemo da sljedeće godine kroz poticanje korisnika na odvojeno sakupljanje otpada, redovnu i učinkovitu komunikaciju koju imamo s turističkim kućama, potpuno funkcionalni sustav i svu potrebnu infrastrukturu te kompostiranje otpada, Poreština neće imati prekoračenje dozvoljenih količina otpada za predaju na Kaštijun, ističe Peršurić kao rješenje, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa