Istarska kobasica na selu se nikad nije pravila 'na metre'

3
Foto: Klaudijo Lazarić/Facebook
Foto: Klaudijo Lazarić/Facebook

Klaudijo Lazarić iz Kršana objavio je zanimljiv post na svom FB profilu, pa ga i mi prenosimo u nastavku:

"Malo prije san na TV gleda prezentaciju pripreme istarske kobasice kuhane u vinu. Naravno, ni na kraj pameti mi nije polemizirati sa uvaženim kuharskim imenom, samo da naglasim neke bitno različite pristupe moderne kuhinje tom tradicionalno istarskom jelu i istinskoj deliciji.

Naime istarska kobasica (na selu) se nikad nije pravila 'na metre', pa naknadno rezala prilikom pripreme, nego su pravljeni tzv. 'mureli', odnosno odvojeni komadi dužine cca 15-20 cm odvojeni uvrnutom kožom. Za to su postojala dva razloga.

Prvi razlog je bio da je svaki 'murel' bio ujedno i porcija za serviranje po osobi, a drugi razlog bio je da se sokovi prilikom kuhanja ne izliju iz kobasice.

Naravno pokle takvog obroka nije se pio nikakav gemišt, u Istri tavo što i ne postoji. Ponekad uz neko jelo se popije bevanda… gazirana voda je kod nas 'novog doba', inače je bila nepoznanica. Uz tako krepka jela kao ča su kobasice, zarebrnjak i parenice (olita,krnati, parenice, krvavice) popilo se je čisto domaće vino, zavisno od kraja – ali dilema je bila samo malvazija ili teran!", napisao je Lazarić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa