Nezakonitost u radu Gradskog vijeća Vodnjana?

Evelina Biasol-Brkljačić istovremeno vijećnica i ravnateljica Učilišta

0

Filip Macan, bivši predsjednik vodnjanskog IDS-a, koji je nedavno, nezadovoljan što su neki vijećnici IDS-a podržali proračun gradonačelnika Edija Pastrovicchija, napustio vodnjansku podružnicu IDS-a, ne miruje, pa je danas na svom FB profilu objavio novu informaciju, nimalo ugodnu za Pastrovicchija i njegovu ekipu.

Macan je u objavi napisao "kako postoje opravdane sumnje da članica Nezavisne liste Edija Pastrovicchija, Evelina Biasol-Brkljačić, više od tri mjeseca nezakonito obnaša dužnost vijećnice u Gradskom vijeću Grada Vodnjana, jer je istovremeno i obavljala dužnost ravnateljice gradske ustanove 'Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta Vodnjan-Dignano' čiji je jedini osnivač Grad Vodnjan".

"Evelini Biasiol-Brkljačić započeo je mandat u Gradskom vijeću dana 10.06.2021. godine na Konstituirajućoj sjednici, dok je počevši od 01.10.2021. godine istovremeno uz vijećnički mandat imenovana vršiteljicom dužnosti ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan. Zakon o lokalnim izborima i Zakon o lokalnoj (područnoj) regionalnoj samoupravi jasno propisuju NESPOJIVE DUŽNOSTI, a jedna od njih je i da član predstavničkog tijela, odnosno vijećnik ne može istovremeno biti i ravnatelj ustanove čija je ista jedinica lokalne samouprave osnivač. Zakon također propisuje da u takvim slučajevima mandat u vijeću, vijećniku prestaje po sili zakona. Znači mandat Eveline Biasiol-Brkljačić trebao je sukladno Zakonu prestati 01.10.2021. kada započinje sa radom u Pučkom otvorenom učilištu", napisao je Macan, te nastavio: 

 

"To očito nije nikakav problem za Edija Pastrovicchija i predsjednicu Gradskog vijeća Rominu Bilić koji su dozvolili Evelini Biasiol-Brkljačić da dolazi na Vijeće, da raspravlja i da glasa bez zakonske osnove. Iako joj je trebao prestati mandat u Vijeću po sili Zakona dozvolili su joj da sudjeluje na svim sjednicama Gradskog vijeća od 01.10.2021. pa do posljednje održane sjednice Gradskog vijeća Grada Vodnjan-Dignano od 27.12.2021. na kojoj se, uz ostale točke dnevnog reda, glasovalo i za najvažnije odluke, odnosno za Rebalans Proračuna za 2021. i za Proračun 2022. godine.

Da stvar bude još i 'transparentnija' Evelina Biasiol-Brkljačić je u navedenom razdoblju istovremeno ostvarivala i tri mjesečne nakade kao članica Gradskog vijeća i plaću kao ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan budući je bila zaposlena u predmetnoj ustanovi na polovicu punog radnog vremena, odnosno na 4 sata dnevno (profesorica u mirovini)", napisao je, među ostalim, Macan.

"Zanima me i koja je u tome uloga stručnjaka za lokalnu samoupravu i aktualnog savjetnika gradonačelnika Edija Pastrovicchija, politologa Marka Šarića, koji bi o tome svakako morao savjetovati gradonačelnika i predsjednicu Gradskog vijeća", dodao je Macan te zaključio da bi "radi ocjene zakonitosti rada Gradskog vijeća i postupka donošenja odluka, valjalo bi cijeli slučaj proslijediti nadležnim državnim tijelima na daljnje postupanje te stoga pozivam nadležne u Gradu Vodnjanu da to što hitnije, službenim putem i provedu".

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa