'Nisu htjeli dopustiti da se odvezu strojevi koji su im život značili'

0
Vijenac je položen na spomen obilježje u Tršćanskoj ulici
Vijenac je položen na spomen obilježje u Tršćanskoj ulici

Povodom 75. obljetnice pogibije pulskih antifašista Lina Mariania, Salgari Antonia i Lussi Maria 3. siječnja su na spomen obilježje u Tršćanskoj ulici položeni vijenci na mjesto gdje su trojica izgubili živote čuvajući strojeve tadašnjeg elektro mlina „Sansa“ koji su trebali biti odvezeni u Italiju. Uz Udrugu antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule te predstavnike Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, vijence su ispred Grada Pule položili zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul i predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić.

„Danas odajemo počast herojima koji nisu htjeli dopustiti da se strojevi, koji su im život značili, odvezu u Italiju. Svoje su živote dali za značajan cilj i njihovu žrtvu nećemo nikada zaboraviti.“, naglasio je Cergnul.

„Današnje obilježavanje pokazuje da prepoznajemo značaj tadašnje antifašističke borbe“, kazala je Dušica Radojčić te dodala: „Situacija u Hrvatskoj, pa tako i svijetu, dokaz je da ta borba ne smije stati. Svaki dan moramo ponavljati što znači antifašizam i koje su njegove vrijednosti. Tri radnika kojih smo se danas sjetili to su nam jasno pokazali.“, istaknula je, između ostalog, Radojčić.

 

U svojoj su namjeri radnici uspjeli jer 3. siječnja 1947. godine strojevi nisu odvezeni, ali su u sukobu s policijom, nažalost, dali svoje živote, dok je osmero radnika bilo ranjeno među kojima je bila i jedna žena.

„Njihova žrtva trebala bi biti vječna poruka da bez radničke osviještenosti, ustrajnosti i borbe nema pravde niti dostojanstva.“, kazala je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić. Uz članove obitelji poginulih, minutom šutnje odana je počast stradalim radnicima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 31.05.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 01.06.2022.

PREMANTURA, ISTARSKA ŽUPANIJA

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI/A RADNIK/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA