Obitelj Beletić nastavlja viziju pokojnog supruga i oca

0
Obitelj Beletić (foto: Slobodna Dalmacija)
Obitelj Beletić (foto: Slobodna Dalmacija)

Obitelj Beletić iz Novigrada, Đurđica te sinovi Karmino i Kristijan, nastavljaju snove i vizije pokojnog supruga i oca Tranquilina Beletića, doajena novigradskog te istarskog ugostiteljstva i maslinarstva. Njemu u spomen i čast ova obitelj, koja kaže da im njihovo ekstradjevičansko maslinovo ulje teče kroz krvotok, otvorena je jedna od najmodernijih uljara u krugu od 500 kilometara, poznatog i svjetski priznatog brenda Al Torcio, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, otac je istoimenu uljaru otvorio 2000. godine, a restoran Torci 18 davne 1989. godine. Već tada je govorio da Beletići žele butik uljaru u kojoj će (po)teći zelenožuto zlato, prema kojemu će ljudi osjećati poštovanje. I ostvarila mu se želja, jer je svoju obitelj “inficirao” golemom ljubavlju i poštovanjem prema tom ulju, koje na svjetskim smotrama redovito osvaja zlato. I istarski maslinari, koji godinama dovoze svoje masline na preradu u njihovu uljaru, imaju samo riječi hvale i respekta za ovu obitelj i njihov odnos prema mediteranskoj kraljici maslini, piše Slobodna.

 

– Ovakva suvremena uljara među prvima je u našoj zemlji, te u krugu od 500 km, pa čak ni u bližim krajevima sjeverne Italije, zato sam ponosan što je baš u Istri, najboljoj maslinarskoj regiji na svijetu, otvoren najmoderniji pogon. Prednosti primjene ove najnovije tehnologije su u tome što ona, u kombinaciji s mlinom, omogućava vodeno hlađenje paste maslina. To je važno jer se masline beru sve ranije, pri tome su temperature sve više, a time i temperature maslina koje dolaze na preradu, a njihovim mljevenjem se temperatura u mlinu podiže za još četiri do pet stupnjeva, što negativno utječe na kvalitetu i očuvanje vrijednosti ulja. Vodenim hlađenjem mlina omogućena je kontrola temperature, hlađenje paste maslina. Prilikom samog procesa prerade ne dodaje se voda, pa se polifenoli sadržani u pasti masline ne tope u vodi, već se ovakvim načinom prerade zadržava i do 30 posto više fenola u ulju – objašnjava Karmino Beletić za Slobodnu.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa