Stefani mogorović (18), članica Istra Racing Teama

Pazinjanka osvaja nagrade na utrkama. Vozačku dobila nedavno

0
Stefani Mogorović s tatom Emanuelom
Stefani Mogorović s tatom Emanuelom

Pazinjanka Stefani Mogorović (18), članica kluba Istra Racing Team Pazin ove je godine kao debitantica na automobilističkim utrkama na svom prvom nastupu na kružnoj stazi osvojila četvrto mjesto, a potom se u kartingu uspela do šestog mjesta na Svjetskom prvenstvu. S obzirom da u vrijeme natjecanja nije bila punoljetna, tek je nakon ovih dvaju utrka položila vozački ispit iako je u utrkama od najranijih nogu. Učenica je 4. razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, smjer upravni referent.

„U ovom sam sportu otkad znam za sebe. Počela sam se baviti kartingom s tri godine rekreativno, a s devet godina profesionalno“, kaže Stefani koja je ljubav prema ovom sportu naslijedila od svog tate Emanuela, uspješnog vozača i prvaka klase H15 na brdskim stazama 2005., 2006. i 2007. godine.

„Ljubav prema utrkama učinila nas je dodatno povezanima“, kaže Stefani te dodaje da, iako se ne sjeća reakcije roditelja kada je izrazila želju da bi se htjela baviti tim sportom, ali vjeruje da je bila prema očekivanjima.

„Mogu zamisliti kako je tata bio sretan i zadovoljan, a mama baš suprotno tome. Naravno, oboje su mi velika podrška ali prihvatljivi su mamini strahovi zbog velikih brzina“ kaže Stefani inače vozačica Renault Clia III. Dodaje kako automobil popravljaju ona i tata, uz veliku pomoć mehaničara.

 

A na pitanje kako je muške kolege doživljavaju kao vozačicu, dodaje kako stereotipi o ženama za volanom vjerojatno nikad neće izumrijeti, kad je riječ o muškom rodu.

„Naravno, da neki nisu oduševljeni vidjeti curu za volanom, dok ima i onih ljubomornih, ako sam uz to i brža od njih“ iskreno će ova mlada vozačica.

Kako je doživjela svoju prvu utrku, pitamo.

„Prva utrka u kartingu bila je na stazi u Novom Marofu te se sjećam nervoze koja je tada bila posvuda. Prva utrka na kružnim automobilističkim utrkama održala se je na mađarskom Hungaroringu gdje sam bila poprilično opuštena s obzirom na situaciju. Naravno, prije utrke me uhvatila i trema, ali je nestala čim su se ugasila crvena svijetla“, priča Stefani koja je ove godine odradila  pet natjecateljskih vikenda.

„Najdraža mi je bila zadnja utrka, na stazi Brno u Češkoj gdje sam ostvarila najbolji rezultat cijele sezone, kao šećer na kraju“ ističe Stefani te otkriva tko su joj uzori u automoto svijetu.

„Favorit Formula 1 mi je Lando Norris zbog toga jer je mlad i postiže izvrsne rezultate, a od ženskih vozačica definitivno Michele Mouton kao jedna od najuspješnijih vozačica u povijesti“ otkriva Stefani  te dodaje kako ju osim skijanja i skijaških skokova ne zanima niti jedan drugi sport.

Uz skijanje i automobilizam nije lako uskladiti školske obaveze.

„Podosta je teško nadoknaditi toliko izgubljenih dana svaki mjesec. Kad su utrke, na put idemo u srijedu i vraćamo se tek u kasnim nedjeljnim satima ili ranim satima u ponedjeljak. Zahvalna sam profesorima što su voljni izaći mi u susret kako bih s manje muka nadoknadila izostanke“, kaže Stefani koja u svom kalendaru za iduću sezonu ima zabilježenih šest utrka.

„Želja mi je nastupiti na svih šest utrka koje su u kalendaru sezone 2022. i istovremeno položiti maturu. Nadamo se da će sve ići po planu“, kaže Stefani. (Tekst: Divna Knežević, foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa