proračun grada rovinja

Amandmanom zatražio transparentnost: 'Nije prihvaćen u cijelosti'

0
Rovinj (foto: Kristian Stepčić Reisman)
Rovinj (foto: Kristian Stepčić Reisman)

Gradski vijećnik HSLS-a Tomislav Sošić podnio je amandman na Proračun Grada Rovinja o transparentnosti regionalnih sredstava i javnog objavljivanja platnih naloga. Amandman nije prihvaćen u cijelosti, ali je HSLS uvjetno podržao proračun uz obećanje gradonačelnika da će se u Rovinju transparentnost provesti u cijelosti.

- Vlada RH je podržala inicijativu HSLS-a te kroz izmjene Zakona o Proračunu uvela obvezu transparentnog izvještavanja o potrošnji proračunskih sredstava, a to je bio dio našeg programa. Ono što je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak prije nekoliko godina uveo u Bjelovaru, objava svih isplata iz proračuna, sada je obveza svih načelnika, gradonačelnika i župana. Kako su nakon Hrebaka i Bjelovara, transparentnost u svoje proračune uveli mnogi hrvatski gradovi to pokazuje da je ovaj transparentan odnos prema građanima nadstranačko pitanje, smatra Sošić.

 

Ovim Zakonom sada je točno definiran način objave svake isplate iz proračuna; ime i prezime, oib, iznos isplate, svrha i datum plaćanja, upravo onako kako smo i sami inzistirali. A za neprovođenje ovog Zakona, odnosno ne uvođenje transparentnosti, predviđene su kazne iznosom do 50.000 kuna za čelnike lokalne i regionalne vlasti, a koje snose sami načelnici, gradonačelnici i župani osobno.

- HSLS polazi od načela da oni koji obnašaju izvršnu vlast na svim razinama, nemaju što skrivati te kako građani imaju pravo znati na što se troše javna sredstva. Uzimajući u obzir veličinu i značaj naše Županije u kojoj se nalazimo pozivam župana Borisa Miletića, te sve druge načelnike i gradonačelnike na punu primjenu Zakona i javnu objavu svih isplata iz proračuna, a u Rovinju želimo biti pravi primjer u transparentnom odnosu prema građanima.

Na članak su reagirali iz Grada Rovinja. Njihov dopis našem portalu pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa