jednom 'pomogla' korona

Dva Josipa grade božićne jaslice u Čepiću (video)

0
Josip Huiber i vlč. Josip Peteh u izgradnji božićnih jaslica
Josip Huiber i vlč. Josip Peteh u izgradnji božićnih jaslica

„Za mene je to najljepši dio godine, razmišljati kako napraviti jaslice. To me prati od malih nogu i čini mi neizmjerno zadovoljstvo, uživam u svakom trenutku“, rekao nam je vlč. Josip Peteh, upravitelj kršanske i čepljanske župe, kojega smo došli snimiti dok gradi jaslice u crkvi u Čepiću.

Koncepcija im je ista kao i jaslicama u crkvi u Kršanu gdje ih je već izgradio. Najprije dolazi štalica, onda sve drugo: figure ljudi i životinja, kamenje, stari panjevi, šljunak i puno mahovine s papratima, što uz žubor potočića pokretanog pumpom za vodu stvara poseban ugođaj.

„Jaslice u Kršanu imaju oko dvadeset i pet četvornih metara i tridesetak figurica. Ove će biti možda malo manje. Kako se radi, tako se i mijenja koncepcija i zato se konačni rezultat nikada ne zna“, rekao je vlč. Peteh koji je dok smo boravili u crkvi pilio grede kojima će dobiti nagib za kanalice za potočić kao u Kršanu. Pomagao mu je Josip Huiber, koji je svoj prilog dao i tako što je u okolici Čepića nabavio mahovinu s papratima.

„Prvi put sudjelujem u izradi jaslica. Bio sam pomorac, poslije sam bio u ratu, sada sam u mirovini, pa imam vremena. U Slavoniji, gdje sam rođen, kada sam bio dijete jaslice su se radile drugačije: jelka, slama i kolijevka od brezine kore, a figure smo dobivali iz kapucinskog samostana gdje su ih izrađivali redovnici“, ispričao nam je. Kažu župljani da je velečasnom u osmišljavanju jaslica ove godine pomogla korona.

„Svake godine nastojim napraviti nešto drugačije, nešto promijeniti, a ove godine sam bio u samoizolaciji i tada sam zaista imao vremena razmišljati o konstrukciji jaslica“, kaže vlč. Peteh. (Tekst: Robi Selan, foto i video Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa