novi list:

'Istrijani Veneciji prodaju ono što je sama izmislila'

0
Serđo Valić, njegov otac Marino i Petar Banko (foto: Robi Selan)
Serđo Valić, njegov otac Marino i Petar Banko (foto: Robi Selan)

Postoje neke mikrolokacije na Zemlji čiju je karizmatičnost konvencionalnim, racionalnim metodama nemoguće pojasniti. Iako je čitava Istra pomalo neobični, čak i mistični »potkontinenet« što oblikom podsjeća na Indiju, njezin dio mikrokozmosa koji se vrti oko Višnjana čak je i za istarsko poimanje neobičnosti – neobičan. Razlog tome može biti fenomen Korada Korlevića i njegovih pedagoško-filozofskih poruka koje djeluju poput lijeka za ozdravljenje emocije, piše Novi list. Prenosimo dio članka u nastavku.

Ne treba iz te višnjanske fenomenologije isključiti ni činjenicu da Korlević i njegovi sljedbenici svakodnevno ostvaruju direktni kontakt sa svemirom. Da imaju »cijev« putem koje na taj dio istarskog treritorija prosipaju svemirske čestice koje im donose neke čudesne začine. Jer kako drukčije nego tim intergalaktičkim principom pojasniti da su se u Bačvi, selu sasvim blizu Višnjana, kao i u nedalekoj Baderni stvorili ni više ni manje nego hrvatski – kraljevi bakalara in bianco! 

– Malo mi je već sad ovdje mjesta, tako da sam zakupio teren u višnjanskoj poslovnoj zoni gdje uskoro krećemo i izgradnju mnogo veće i tehnološki jako napredne hale za preradu bakalara. Iako sam po struci kuhar, glavni krivac za moj današnji uspjeh je mama Milena. Upravo kao posveta umijeću pripremanja bakalara moje Milene, koju oduvijek obožavaju gosti njezinog restorana ovdje u Bačvi, nazvao sam svoju proizvodnu liniju »Baccala della mamma«.

Rekao nam je to Aleksandar Stefanov koji je ujedno i najveći, sasvim sigurno i najambiciozniji proizvođač bakalara na bijelo, ali i još na niz varijacija te bianco teme, u Hrvatskoj, piše Novi list.

 

Put prema drugom kralju bakalara Petru Banku, vlasniku tvrtke Alden iz Baderne, vodio nas je iz Bačve pored Ženodrage, kao i Peršurića, mjesta gdje je genijalni, nažalost, prerano preminuli Đordano Peršurić stvorio i danas ponajbolji hrvatski pjenušac Misal. Posao su bez ikakvih posljedica po kvalitetu nastavile njegove kćerke Katarina i Ana, tako da i ta priča ide u red višnjanskih znamenitosti, opet nam dovodeći na um misli o direktnoj vezi Korlevića sa svemirskim silama. Iste misli u cijelosti ispravnima potvrđuju nam lik i djelo fantastičnog Petra Banka, vlasnika Aldena. Multifunkcionalne i multitalentirane osobe.

– Neću vam reći koliko mi je godina. Pogađajte sami, ali znajte da je i danas malo onih koji na vodi skijaju bolje od mene, pa čak i kad je riječ o monoskiji. Koliko sam star možda vam može približiti podatak da sam bio prva poslijeratna generacija porečkih srednjoškolskih kuhara koju je dijelom inicirao i legendarni Anton Štifanić, donosi Novi list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa