Obitelj Černjul uzgaja prepelice

Jedno prepeličje jaje ljekovito kao pet kokošjih! (video)

0
Darijan i Rozana Černjul s japanskom prepelicom
Darijan i Rozana Černjul s japanskom prepelicom

Darijan i Rozana Černjul iz Čepića uzgajaju japanske prepelice zbog ljekovitih jaja. Prepeličje jaje je pet puta manje od kokošjeg, ali sadrži pet puta više fosfora, šest puta više vitamina B1, sedam puta više željeza i petnaest puta više vitamina B2.   

„Naša najstarija kćer ima alergijsku astmu, pa su nam liječnici preporučili da probamo liječiti prepeličjim jajima. I stvarno je pomoglo! Najprije smo jaja kupovali, a poslije smo nabavili deset prepelica. S vremenom se stvorila ljubav prema njima i sada ih imamo 260 komada. Nesilice snesu po jedno jaje dnevno, popodne ili navečer, za razliku od kokoši koje nesu ujutro“, ispričao nam je Darijan.

„Hranimo ih ujutro i navečer i to samo prirodno: kukuruzom, pšenicom, travom, salatom i djetelinom. Dnevno oko njih ima sat vremena posla. Kada se čisti i dezinficira, onda je više posla, a treba i dežurati kad se u inkubatoru legu mladi. Djeca posebno vole mlade“, kaže Rozana.

Japanske prepelice nešto su manje od domaćih divljih prepelica i imaju nešto drugačije šare. Osim toga, domaće ne bi preživjele uzgoj u kavezu. Kod vraćanja mladih iz inkubatora u kavez treba paziti da budu vraćeni u isti kavez odakle je došlo jaje, odnosno u isto leglo jer bi ij inače starije ptice ubile.  

„Posebno je velika potražnja jaja za Uskrs jer se bijeli dio ljuske može obojati, ali tamne mrlje ne mogu, pa je jaje prirodno šareno“, kaže Darijan.

Rozana ističe da su prestali koristiti kokošja jaja: „Radimo s njima kolače i palačinke, jedemo ih na fritaju, ukiseljena i pohana. I, naravno, sirova jer tako imaju najviše zdravih svojstava.“

Darijan nam je demonstrirao skidanje vrška jajeta specijalno izrađenim škarama kao bi se mogla nesmetano ispiti njegova sadržina. Jaja prodaju na kućnom pragu, po dvije kune komad. Traže kartonsku ambalažu kako bi zamijenili postojeću plastičnu, ali u Hrvatskoj za sada to nitko ne proizvodi. Planiraju povećati i proširiti proizvodnju na ukiseljena jaja i prepeličje meso. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa