Rubinski crveno vino ugodne svježine i bogatog kompleksa mirisa
Emil Perdec, ugostitelj i somelier, u svojim je istraživanjima istarskih vina došao i do vinarije Vina Baćac Gorana Baćca u Kukurinima gdje je kušao cuvée 'Calypsa Nera', berba 2016. godine. O svojim je dojmovima u Glasu Istre napisao sljedeće: “Ovaj klasični bordoški blend od 60 posto cabernet sauvignona i 40 posto merlota prvo je ovakvo vino Vinarije Baćac. No, pokazalo se jako dobro i uskoro izlazi berba 2017. te su na odležavanju i sljedeća berbe.
Ručna berba odrađena je u rujnu te je merlot bran sredinom, a cabernet krajem mjeseca. Sorte su vinificirane odvijeno kratkom maceracijom od desetak dana, potom kupirane u inoksu i onda ostavljene na odležavanju od deset mjeseci u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta te su pred puštanje na tržište još godinu dana provele u boci.
Vino krasi lijepa duboka rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto te se u čaši polako otvara, a krasi ga veoma ugodan miris. Na prvo mirisanje dominantna je nota zrelog bobičastog voća u kojemu dominira nota borovnice, koju prati kupina, a javljaju se i zemljane note, note čokolade, kave, duhana, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, dok ga s druge strane krasi ugodna svježina, fini tanini i vrlo je ukusno, sa srednjim tijelom. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena te ima finu i dugačku trajnost okusa. Ima finu kakvoću, lijepo se pije te se na aftertasteu javlja nota kupine. Ovaj cuvée Calypsa Nera je u jako dobroj formi, no u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem pet, šest godina“, napisao je somelier Emil Perdec za Glas Istre i preporučio njezino sljubljivanje s janjećim kotletima sa žara, a Goran Baćac više je sklon konzumirati je uz juneći biftek. (R.S.)