Donatela Franjul, vlasnica 'Pod čripnjom':

'Odaziv na Dane agroturizma je bio super, opet ćemo sudjelovati'

1
Skupina gostiju u Seljačkom turizmu "Pod čripnjom"
Skupina gostiju u Seljačkom turizmu "Pod čripnjom"

„Prvi put sudjelujemo na Danima otvorenih vrata agroturizma Istre i sljedeće godine ćemo, ako sve bude kako treba, sudjelovati opet jer bilo je super, odaziv je bio velik bez obzira na situaciju“, rekla nam je Donatela Franjul, vlasnica Seljačkog turizma 'Pod čripnjom' u Dolincima, jednog od zaseoka koji čine Sveti Petar u Šumi.  

Posjetili smo ih 27. studenog, pretposljednjeg dana manifestacije koja se održavala svake subote i nedjelje u studenom. Gosti su stalno dolazili i zasjedali za rezervirane stolove. Na ulazu ih je dočekivalo piće dobrodošlice, rakija ili medica te kanapei sa začinskim biljem. Za predjelo služila se govedina sa salatom, glavno jelo bio je svinjski file u umaku od gljiva s palentom, za desert na stol je stizao kolač od bundeve na podlozi od cukerančića. Izvrsno pogođena ravnoteža različitih okusa, jela koja vam se, kako konzumacija napreduje, sve više sviđaju.

„Dolaze Slovenci, Riječani, Talijani, a najviše iz Istre, iz Pule. Na žalost, skupina liječnika iz Pule otkazala nam je u zadnji čas jer je više od polovice grupe moralo otići u samoizolaciju“, ispričala nam je Franjul.

Da je manifestacija pokazala otpornost na pandemiju, osobito ako uzmemo u obzir to da se lani nije održala iz istog razloga, potvrdio nam je i Igor Merlić, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI, koja ju organizira već dvanaest godina.

„Još nemamo sve podatke, ali očekujemo da će ukupan broj gostiju iznositi oko pet tisuća, što je na razini pretpandemijske 2019. godine. Svi sudionici javljaju o sjajnoj popunjenosti. Gosti su pretežito iz naše županije, ali, tradicionalno, veliki broj dolazi iz Primorsko-goranske županije, ali i iz slovenskog dijela Istre i Tršćanskog zaljeva, što je ugodno iznenađenje zbog okolnosti s pandemijom. Možemo zaključiti da je manifestacija vrhunski odrađena i da će gosti nastaviti dolaziti i nakon što ona završi, što nas približava cilju, a to je da agroturizmi rade cijele godine“, rekao nam je Merlić.

 

Do restorana „Pod čripnjom“ vodi staza kroz živopisnu istarsku kortu. Ulaz je pomalo skriven, pa se skupina Zagrepčana koja je stigla istovremeno kad i mi pitala je li na pravom mjestu, ali to je dio ukupnog doživljaja. Riječ je bivšem vinskom podrumu kojega je obitelj Franjul preuredila prije tridesetak godina.

„Ne znamo kad je kuća sagrađena, ali našli smo podatak da je prvi put obnovljena 1715. godine“, rekla nam je Donatela Franjul.

Njezina kći Gracia Franjul o radu u obiteljskom ugostiteljskom objektu kaže: „Završila sam srednju ugostiteljsku školu prije deset godina i od tada radim ovdje. Volim raditi s ljudima i ne bih se mijenjala jer ovo je opušten i ugodan obiteljski posao.“

U dobro raspoloženoj ekipi koja nas je posluživala nalazila se i vlasničina unuka Nika Franjul, a upoznali smo i konobaricu Nives Mofardin te pomoćnog kuhara Roberta Parisa.      

Osim „Pod čripnjom“, u ovogodišnjim Danima otvorenih vrata agroturizma Istre sudjelovali su Agroturizam Cerovac iz Eržišća, Agroturizam Giovanna Allegra iz Šumbera i Agroturizam Pineta iz Sv. Martina, sva tri iz općine Sv. Nedjelja, Agroturizam SIA iz Stancije Guran kod Vodnjana i Agroturizam Stancija Pršutarna Buršić iz Vodnjana, agroturizam Dušani iz Pazina, Agroturizam Montižel iz Grožnjana, Agroturizam Ograde iz Katuna Lindarskog u općini Gračišće, Agroturizam „Stara štala“ iz Sandalji u općini Cerovlje, Agroturizam Štefanić iz Štefanića u općini Motovun i Agroturizam Ondina iz Bričanci u općini Svetvinčent. (Tekst i foto: Robi Selan)

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa