Istra i Vojvodina odlično surađuju i najavljuju nove zajedničke projekte

0
Anita Beretić i Andrea Mihaljević
Anita Beretić i Andrea Mihaljević

Istra i Vojvodina, dvije po mnogočemu slične regije, imaju izrazito dobru suradnju u politici i kulturi, turizmu i gospodarstvu, a između ostaloga i manifestacija Dani Vojvodine u Istri, odnosno Dani Istre u Vojvodini to dokazuje. Predstavnici dviju regija nadaju se još boljoj suradnji u budućnosti.

Rečeno je to 21. ožujka u sjedištu Istarske županije u Puli kojom su se prigodom izaslanice sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost spolova Autonomne pokrajine Vojvodine, Andrea Mihaljević, načelnica sektora za žensko poduzetništvo i Anita Beretić, pomoćnica načelnika sektora za ravnopravnost spolova sastali s pročelnikom Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Orianom Otočanom i pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Alenom Damijanićem.

„Suradnja s Vojvodinom nam je možda jedna od dražih suradnja koje Istarska županija ima, a surađujemo s brojnim regijama u Europskoj uniji i izvan nje. Osim političke, najvažnija je ona gospodarska suradnja“, rekao je Otočan i podsjetio da prva politička delegacija koja je nakon zbivanja devedesetih godina iz Hrvatske išla u Srbiju bila je upravo istarska.

Od tada dvije regije surađuju i na kulturnom planu, a kako je podsjetio Otočan, tijekom godina Istra i Vojvodina potpisale su sporazume na području kulture, opći sporazum te jedan sporazum između sveučilišta.  

Oriano Otočan i Alen Damijanić
Oriano Otočan i Alen Damijanić

Beretić je priznala kako se, kada je u pitanju suradnja s Istrom, u njoj bude oni „ljudski osjećaji“, posebno stoga što su Istra i Vojvodina toliko slične. „I mi u Vojvodini kao i vi ovdje u Istri živimo s mnogim različitostima koje njegujemo. Stoga smo otvoreni ka obostranoj suradnji“, rekla je dodavši kako su Vojvodina i Istra napredovale kada je riječ o ženskom poduzetništvu te izrazila nadu za još bolju suradnju u budućnosti.

Još jedna paralela s Istrom je i to što je Vojvodina ruralno područje pa se i ondje okreću ruralnom turizmu, kao i u Istri. Uz to Vojvodina u godini nudi čak 1000 različitih manifestacija.

Damijanić je podsjetio na dobru suradnju regija na projektu METRIS, kao i postojanje CIMOS-ove ljevaonice u Vojvodini te naglasio kako će zračna linija Pula-Beograd koja će svakako doprinijeti razvoju turizma među regijama.

Otočan je predložio zajednički projekt Istre i Vojvodine koji bi se kandidirao za sredstva iz EU, a omogućio bi edukaciju nezaposlenih žena obiju regija za pisanje i kandidiranje projekata za EU. Cilj je i stvoriti zajedničku mrežu ženskog poduzetništva. Otočan je istaknuo i kako se čak 30 posto od ukupnih noćenja u Hrvatskoj odnosi na Istru i napomenuo da gosti iz Vojvodine rado dolaze na odmor upravo u Istru.

Na Promohotelu u Poreču Vojvodina se ovih dana predstavlja štandom „Najbolje iz Vojvodine“. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa