Robi Selan napisao krimić. Zbiva se u Plominu većem od Labina

0
Robi Selan s romanom "Kokosovi orasi"
Robi Selan s romanom "Kokosovi orasi"

„Kokosovi orasi“ naslov je romana novinara našeg portala Robija Selana, knjige koja se među ostalim izdanjima Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika nalazi na Sajmu knjiga u Puli.

„Ovo je rezultat moje želje da napišem krimić koji je smješten u naše podneblje. Naravno, trudio sam se bude 'page-turner', da čitatelj stalno okreće stranice kako bi saznao što se dalje zbilo i da u konačnici to bude nešto više od običnog krimića. Dao sam si puno posla, puno mi je vremena trebalo da ga dovršim i sada neka čitatelji prosude“, kaže autor.

Sudeći prema riječima urednika knjige Borisa Biletića, trud nije bio uzaludan: “Riječ je o gotovo filmičnom proznom tekstu na rubi stvarnosnoga i krimića, kombinaciji fikcije fakcije, koliko u predmetno-tematskim elementima, toliko u poigravanju realnim i iskonstruiranim, izmaštanim toposima najužeg zavičaja, ali tako da u njima prepoznajemo postojeće ambijente, urbane i ruralne, poglavito one istočne istarske obale i zaobalja.“  

Radnja romana smještena je u Plomin, ali ne onakav kakav poznajemo.

„Plomin je u mom romanu veći od Labina. U tom smislu se može govoriti o alternativnoj povijesti, ali to nikako nije znanstveno-fantastični roman. Jednostavno, ako je Falkner za svoje potrebe mogao izmisli Yoknapatwphu, cijelu jednu 'županiju'  u svom Mississipiju, zašto ja ne bih mogao malo preurediti  istočnu istarsku obalu?“, pita Selan.    

„Autorov je Plomin s 'novom' Flanonom uvjerljivo prizorište gdje se vjera, ljubav, samospoznaja, iskrenost, idealizam, sumnja i ljepota prepleću s beščašćem, mržnjom, površnošću, laži, licemjerjem, koristoljubljem i ružnoćom kako ugrožene egzistencije tako i srozane čovjekove esencije. Pisac sve to čini nepreuzetno, s lakoćom, bez dociranja i moraliziranja“, kaže urednik knjige.

Glavni lik romana je tridesetogodišnjak koji je odlučio postati svećenik jer se smatra odgovornim za samoubojstvo svoje zaručnice.

„Tko je od nas pravocrtno ostvario svoje planove?“, pita autor i odgovara: “Nitko, svi krivudamo u tome i suočavamo se s neplaniranim preprekama, a Časlav, kojega prijatelji zovu Čarli suočava se s izazovima koje nije mogao ni zamisliti.“  

„Roman 'Kokosovi orasi' potvrđuje Robija Selana kao samosvjesna i kultivirana autora koji vješto vlada nekolikim pripovjednim planovima, istodobnim tokovima radnje i prostorno-vremenskim pomacima. Nije uvjerljivo dočaran smo glavni đakonov lik i nekoliko uz nj razmjerno nosivih aktanata, nego su živo i dinamično uključeni  brojni epizodisti, što sve ovoj prozi – uvjerljivih, životnih i zanimljivih književnih i žargonsko – dijalektalnih dijaloga te deskripcije s mjerom – uz bogat rječnik i primjereno i primjerno vladanje jezičnom materijom, omogućuje odgovarajuću i prikladnu recepcijsku pozornost, čemu se valja nadati, dakle mjesto u suvremenoj hrvatskoj proznoj produkciji, a poglavito onoj istarskog odvjetka nacionalne književnosti“, piše Biletić i zaključuje: „Ovo djelo valja pozorno pročitati i preporučiti ga za čitanje.“ (Tekst i foto: Divna Knežević)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa