Rovinj:

Udruga Martinšnjak z muštaci o tumoru testisa i prostate

0
S konferencije Udruge Martinjšak z mustaći
S konferencije Udruge Martinjšak z mustaći

Tijekom studenog održana je konferencija za medije u Domu kulture u Rovinju koju su organizirali članovi rovinjske Udruge „Martišnjak z muštaci“. Na konferenciji su predstavljeni video uradci koji nastoje probuditi svijest šire javnosti te ukazati na probleme koji postoje upravo i tu među nama, bolesti kao tumor testisa, tumor prostate i psihički poremećaji kod muškaraca. Ti problemi se ne tiču „nekoga drugoga“ već naših bližnjih; brata, oca, noneta, strica i sve ostale muškarce koje svakodnevno susrećemo u našim životima.

Video uradci su namijenjeni prvenstveno za distribuciju u istarskim srednjim školama, ali i u javnim te privatnim poduzećima. U produkciji tvrtke Gentilini Film nastali su video spotovi koji ukazuju na važnost prevencije te ranog otkrivanja ovih bolesti.

„Zahvaljujemo se gospodinu Paolu Gentiliniju na suradnji s kojom smo uspjeli realizirati ove video materijale te se nadamo da će oni poslužiti kako bi doprijeli do svih „naših“ muškaraca te ih potaknuti na odlazak na kontrole ne bi li umanjili rizike i posljedice ovih malignih bolesti kao i ostalih problema koji putem liječenja susreću. U tijeku je izrada YouTube profila udruge na kojem će video materijali biti dostupni široj javnosti, a mi ćemo kao udruga nastojati da oni stignu do svih dobnih skupina muške populacije,“ istaknula je članica predsjedništva udruge Tea Batel

Emil Nimčević, također član predsjedništva udruge istaknuo je kako se putem ovih video materijala nastoji na jedan zanimljiv i edukativan način osvijestiti učenike o potrebama samokontrole i redovitih odlazaka na preglede. Udruga se nada da će, nakon što ovi filmići budu distribuirani kroz istarske škole, šira javnost reagirati i da će se povećati broj pregleda.

 

„Nadam se da će možda i na nivou Republike Hrvatske ovi video uradci biti prihvaćeni pa možda i druge škole te druge županije budu imale priliku upoznati se s ovim problemima o kojima mi stalno govorimo“, izjavio je Nimčević.

Predsjednik Udruge, dr. Predrag Mamontov, kroz statističke brojke naglasio je važnost dopiranja ključnih poruka do što većeg broja ljudi: „Tumor prostate je najčešći tumor kod muškaraca u svim razvijenim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Otprilike nešto malo manje od dvije tisuće muškaraca u Hrvatskoj otkrije tumor prostate, a njih otprilike 800 i umre od te bolesti“.

Upravo zbog svega navedenog, moto udruge je „Promijenimo lice muškog zdravlja“ kako bi se naglasila potreba kontrole zdravlja i prevencija. S obzirom na to da trenutno živimo u izazovnim vremenima, članovi udruge smatraju da je ova tema još više dobila na važnost: psihički poremećaju u adolescenciji, ako se na vrijeme detektiraju, mogu se također vrlo uspješno liječiti.

Realizaciju video materijala na hrvatskom i talijanskom jeziku omogućili su Istarska županija, Grad Rovinj, Grad Pula i Privredna banka Zagreb.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa