ELEONORA MATKOVIĆ ČAKIĆ

Ovaj tekst ne trebaju čitati protivnici cijepljenja

4
Eleonora Matković Čakić
Eleonora Matković Čakić

Ovaj tekst ne trebaju čitati antivakseri, teoretičari zavjera, oni koji misle da je Covid-19 samo malo jača gripa, oni koji nisu antivakseri ali ne vjeruju novim cjepivima, zatim oni koji ne mogu podnijeti štapić s vatom u nosu, simpatizeri Mosta i Hrvatskih suverenista, te oni koji misle da su Balkanci obrazovaniji i napredniji od Skandinavaca.

Svi koje sam nabrojala i oni koje nisam nabrojala, a dijele slična razmišljanja s ovima, uopće ne trebaju čitati ovaj tekst, jer se u ničemu neće složiti samnom, a meni nije namjera nikoga uvjeravati u svoje stavove. Kao što ne želim da ni oni mene uvjeravaju u svoje stavove.

PRVA ZARAŽENA COVIDOM

Vjerojatno sam bila prva osoba u Istri koja je zaražena Covidom. Dino Peruško, koji se službeno vodi kao prvi zaraženi u Istri, obolio je 7. ožujka 2020. godine, a ja sam sve simptome imala nekoliko dana ranije, nakon susreta s jednom gospođom koja radi u Italiji. No, tada je to bila potpuno nova bolest, neki liječnici na Domu zdravlja bojali su se više nego pacijenti, tako da se nitko nije usudio, osim doslovce par minuta na Hitnoj, ni pregledati me, a kamoli testirati. Doduše moja obiteljska liječnica me često zvala, kontaktirala s epidemiologinjom i davala naputke kako da se ponašam i što da radim u slučaju da mi bude gore. Ostala sam prikovana za krevet punih mjesec dana i nakon toga se oporavljala još mjesec dana. Prošla sam muke koje ne bih poželjela ni najvećem neprijatelju, a cijeli film ponovo mi se odvrtio kada sam čitala ispovijest Milene Katičić Miletić, koju smo nedavno objavili na ovom portalu.

Zato kada slušam izjave predsjednika Zorana Milanovića da je gripa pravi problem, a ne Covid i koji je ovu bolest jednom usporedio s karijesom, kosa mi se digne na glavi. I prvo što pomislim je da je očito da, nakon onih nekoliko zapljena u Luci Ploče, u metropolu više ne stiže kvalitetna roba iz Kolumbije.

I zato ljudi, cijepite se! To vam nije garancija da se nećete zaraziti, ali imate znatno manje šanse da ćete završiti u bolnici ili nedaj Bože na respiratoru. Jer s respiratora samo svaki drugi pacijent živ napusti bolnicu.

 

ISKUSTVO IZ DANSKE

I dok donekle mogu razumijeti one koji se ne žele cijepiti, nikako ne mogu shvatiti ni opravdati one koji se ne žele ni testirati i to još na trošak države. U lipnju ove godine bila sam na nogometnoj utakmici Vatrenih u Danskoj. To je bilo nekoliko dana prije službenog uvođenja EU Covid potvrda, pa smo se na ulazu u Dansku svi morali testirati, bez obzira što smo se prije toga testirali i u Hrvatskoj. Dakle, u dva dana dvaput sam se morala testirati, najprije u Apoloniji da bih uopće mogla izaći iz Hrvatske, i onda na nekadašnjem graničnom prijelazu između Njemačke i Danske da bih ušla u tu zemlju.

Ništa strašno. I onda slušam Željka Sačića, bivšeg zamjenika zapovjednika Specijalnih snaga MUP-a iz Domovinskog rata, a sada saborskog zastupnika Hrvatskih suverenista, kako on iz zdravstvenih razloga ne može podnijeti štapić u nosu?! Nije se bojao četnika, ali se boji malog štapića!? Ajme Bože!

Nakon testiranja na danskoj granici, nakon što je test pokazao da smo negativni, krenuli smo prema Kopenhagenu i još dok smo bili u vožnji, na sms nam je stigla Covid potvrda bez koje nismo mogli ući u niti jedan restoran ili kafić u Kopenhagenu, kao ni na utakmicu. Dakle, govorimo o lipnju ove godine, pet mjeseci prije nego je naša Vlada počela sa sramežljivim proširivanjem upotrebe Covid potvrda.

LAGANI IZBOR

Prije tri tjedna bila sam u Italiji. Tamo se nigdje, ali doslovno nigdje ne može bez Covid potvrda. Ali Italija je odavno zelena na Covid karti Europe.

I sada imamo izbor. Želimo li biti kao zemlje sjeverne i zapadne Europe gdje je procijepljeno preko 85 posto stanovništva ili, kao što je sada slučaj, biti u grupi s Bugarskom i Rumunjskom? Izgleda da su svi ti Skandinavci glupi, samo su Balkanci pametni.

Ako se nekome ne sviđa ova geografska usporedba, možemo napraviti i svjetonazorsku. Tko su na hrvatskoj političkoj sceni najveći protivnici cijepljenja? Most na čelu s Nikolom Grmojom i Mirom Buljem te Hrvatski suverenisti i Zlatko Hasanbegović. Ne znam za vas, ali meni je i ovdje lako odabrati stranu. (Eleonora Matković Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa