županijski pročelnik ezio Pinzan:

'Željeli bismo da se na nivou države prizna biodinamička proizvodnja'

0
Ezio Pinzan
Ezio Pinzan

"U utorak imamo skupštinu Istarske županije, na kojoj će biti prvo čitanje proračuna u kojem će biti navedeni svi programi za poljoprivredu. Vidjet ćemo kako će vijećnici ocijeniti prijedlog proračuna. Do kraja godine proračun bi trebao biti usvojen. Ukoliko se usvoje programi koji su financijski navedeni u proračunu, onda ćemo u proračunu za sljedeću godinu imati nekoliko novih elemenata. Prije svega, izradit ćemo Strategiju razvoja poljoprivrede za razdoblje 2022 - 2030., pokrenut ćemo program revitalizacije istarske koze, te ćemo i dalje nastaviti poticati ekološku poljoprivredu". Izjavio nam je to 20. studenog Ezio Pinzan, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije s kojim smo razgovarali nakon Dana meda u Labinu.

"Putem naše agencije AZRRI i dalje ćemo voditi brigu o autohtonim pasminama i ekološkoj poljoprivredi. U novije vrijeme radimo na jednom zajedničkom standardu za biodinamičku proizvodnju i željeli bi da se i na nivou države prizna biodinamička proizvodnja i financira kao ekološka poljoprivreda jer je to jedan nadstandard ekološke poljoprivrede, a nama je svaka ekološka poljoprivreda u našoj Županiji bitna. I to ne samo zbog stvaranja vrijednih proizvoda, nego su tu i zaštita okoliša, voda i manje korištenje pesticida.", istaknuo je Pinzan.

 

Na našu opasku da je biodinamička proizvodnja alternativni pristup o kojem postoje podijeljena mišljenja, Pinzan nam je rekao: "Koliko sam se ja upoznao, putem edukacija koje je u Istarskoj županiji organizirao Centar 'Rudolf Steiner', to je poljoprivreda kakva je nekad bila. To je poljoprivreda u kojoj su morale biti životinje da bi se obrađivala zemlja. Prirodni stajski gnoj bio je jedini koji se koristio. To je bila poljoprivreda u kojoj su se gledale lune, sve se nekako proizvodilo u skladu s prirodom. To nije povratak. U drugim zemljama se to već tako proizvodi. Sigurno da su prinosi manji, ali govorimo o jednoj kategoriji iznad, kojoj danas sve veći broj ljudi teži."

"Postoje još neki programi koji nisu verificirani, kako što su direktne potpore poljoprivrednicima, osnivanje Centra za razvoj ribarstva i marikulture Istarske županije, i još neki", zaključio je Pinzan. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa