Kanfanar: Odana počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

0

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 17. studenog je kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima u parku na Placi u Kanfanaru paljenjem svijeća odana počast žrtvama Vukovara i Škabrnje te svim žrtvama Domovinskog rata. Obilježavanju sutrašnjeg Dana sjećanja prisustovali su uz predstavnike Općine Kanfanar i kanfanarski župnik te predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Rovinjštine i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine.

Svijeće su kod spomen-obilježja upalili općinski načelnik Sandro Jurman i predsjednica Općinskog vijeća Ivana Maružin te predstavnici UDVDR-a Rovinjštine. Kanfanarski župnik vlč. Joško Listeš pozvao je kroz molitvu prisutne na prisjećanje na sve žrtve rata i one koji su se borili za našu slobodu te pozvao na suosjećanje s patnjama onih koji su ostali bez svojih bližnjih u ratu. Općinski načelnik je u svom obraćanju istaknuo da se ovih dana posebno prisjećamo velike žrtva Vukovara i Škabrnje i solidariziramo s onima koji su pretrpjeli gubitke, ali da nas njihova žrtva obvezuje svojim svakodnevnim djelovanjem doprinositi da se takva stradavanja i žrtve nikada više ne dogode.

Ispred UDVDR-a Rovinj, predsjednik ogranka Boris Juričić prisjetio se sudjelovanja osoba iz ovih područja u Domovinskom ratu i velike žrtve Vukovara te izrazio nadu da će se prisjećanja na žrtve Domovinskog rata i ubuduće nastaviti kod novog spomen-obilježja u Kanfanaru.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je praznik kojim se od njegova proglašenje 2020. godine želi odati pijetet žrtvi Vukovara, kao mjestu koje je imalo važnu ulogu u povijesti uspostave samostalne i demokratske hrvatske države, zajedno sa Škabrnjom koje je uz Vukovar jedno od mjesta najvećih stradanja u Domovinskom ratu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa