Gradonačelnik Poreča s preživjelim logorašima

0

Ususret obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar susreli su se s Ivanom Bošnjakom, Damirom Rasnelom i Miroslavom Šušljikom, preživjelim zarobljenicima srpskih logora tijekom Domovinskog rata, koji danas žive i rade u Poreču.

- Vjerujem da malo tko bolje zna koliko sloboda stvarno znači, od vas, preživjelih logoraša. I danas su emocije svima jake, ali mogu reći da ste, kao naši sugrađani, utkali svoja iskustva u život Poreča i obogatili ga. Konačno, vaša je žrtva utkana u nastanak neovisne i slobodne Republike Hrvatske i to je nešto što ne smijemo nikada zaboraviti., rekao je gradonačelnik.

Kako je napomenuto u razgovoru, dio preživjelih logoraša već je na putu za Vukovar u kojem se sutra obilježava 30. godišnjica, ali svi su izrazili zadovoljstvo da se povodom tih dana održavaju ovakvi susreti, te da će se u Poreču pokušati svake godine organizirati projekcije tematskih filmova i prigodno obilježavanje jednog od najtežih dana u hrvatskoj povijesti.

Vijenci i svijeće položeni na Gradskom groblju

Ranije istoga dana na Gradskom groblju položeni su vijenci te zapaljene svijeće povodom Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Delegaciji Grada Poreča pridružili su se gradski vijećnici, delegacije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Poreštine, Istarske udruge dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreč te predstavnici Policijske postaje Poreč. Molitvu za pokojne predvodio je porečki župnik, vlč. Milan Zgrablić.

Napomenuto je kako je u tim trenutcima hrvatske povijesti Poreč pokazao veliku solidarnost i svoje je prebivalište – bilo ono privremeno ili trajno - u njemu našao veliki broj Vukovaraca ali i drugih, koji su zbog rata bili prisiljeni napustiti svoje domove.

Ususret sutrašnjem danu, kao i svake godine, večeras će se u Vukovarskoj ulici u Poreču paliti lampioni u znak sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa