Andrea Bastijanić Jodre drži pasminu angus

'Moja goveda s Tihovine imaju vrhunsko meso kao divljač'

0
Andrea Bastijanić Jodre i njegovo govedo crveni Angus
Andrea Bastijanić Jodre i njegovo govedo crveni Angus

Tihovina je, ako niste znali, a mnogi ne znaju, 513 metara visoki vrh s kojega se kao na dlanu vidi stari grad Labin i dobar dio Labinštine i Kvarnera. Naravno, ako je vrijeme lijepo, a ne oblačno i kišno kao kada smo s Andreom Bastijanićem Jodretom iz Bartići tražili krdo njegovih goveda. Po Tihovini i oko nje, na oko 200 hektara zemljišta pase 18 goveda pasmine angus i među njima jedan poni, za ukras.

„Prva grla sam nabavio 2015. godine. Angus je škotska pasmina za meso. Postoji crni i crveni angus, a ja držim i jedno i drugo. Uzgajam ih ekološki, stalno su vani i jedu samo travu i sijeno. Zato meni treba sedam mjeseci da uzgojim tele od 130 do 140 kilograma, što je oko sto kilograma čiste vage, a u štali ga 'napraviš' za tri mjeseca. Ali, meso je vrhunsko i bez masnoće jer to je zapravo poludivljač“, ispričao nam je.

Angus nema rogove i nije agresivan, ali je plah: premda su se goveda odazvala na zov vlasnika jer su navikla da ih počasti starim kruhom, čak i od njega se drže na udaljenosti od najmanje četiri metra. Zato je propala ideja o fotografiranju među govedima ili uz njih.

Bik iz Češke rođen u Kanadi

Bik u Jodretovom krdu posebna je priča. Nije se odazvao na njegov poziv (ipak je on bik, a ne tamo neka krava). Došao je iz Češke, ali je rođen u Kanadi. Jodre kaže da ima više 'papira' nego neki čovjek.

„U Hrvatskoj, BiH i Sloveniji su svi angusi u srodstvu, pa sam htio 'promijeniti krv' i zato sam nabavio bika od uzgajivača iz Češke koji ih nabavlja iz cijelog svijeta. Platio sam ga pet tisuća eura. To je bilo rizično jer je odrastao u štali, a zemljište oko Tihovine je strmo i kamenito i mogao je lako slomiti nogu, a onda više nije za rasplod. Bilo je takvih slučajeva. Srećom, dobro se prilagodio. Sada imam narudžbe za mlade bikove, njegove potomke, od drugih uzgajivača“, kaže Bastijanić.

Angus je prilagođen zimskoj klimi, pa će goveda uskoro dobiti dugu, zimsku dlaku. Zna se dogoditi da se krava oteli na snijegu, a tele samo ustane i trči. Čini se da oko njih nema puno posla jer se brinu same za sebe, ali i pak nije tako.

„Trebalo je tih dvjesto hektara očistiti i ograditi žicom 'električnim pastirom', a ona mora prolaziti kroz izolatore i nigdje ne smije dirati drveće i to treba održavati. Žica ide i preko zemljišta jer sam ga podijelio u manje parcele u kojima držim goveda po dva-tri mjeseca dok se druge parcele oporavljaju od paše. Napajanje strujom je solarno, pa moraš trčati isključivati panele svaki put kada grmi, a na Tihovini često grmi“, ispričao nam je.

Spomenutih 200 hektara stvorio je objedinivši svoje zemljište, 40 hektara uzetog u zakup od Hrvatskih šuma i zemljište uzeto u zakup od susjeda. Tulio Licul posudio mu je svoju kalanicu iz koje se voda automatski crpi u cisternu na koju goveda dolaze napojiti se, pa ih trenutačno ne mora viđati svaki dan, ali inače im vodu mora dopremati.

Jodre doslovno živi krilaticu 'Mare e monti'

Voda je razlog što vjerojatno neće investirati u proširenje krda. Naime, kada je vodovodna mreža napokon stigla u Bartiće poradovao se i zbog toga što je očekivao da će njegov OPG dobiti upola jeftiniju vodu, ali dočekao ga je hladan tuš.

„Na Vodovodu su mi rekli da Istarska županija jeftiniju vodu omogućava samo za zalijevanje vinograda i maslina. Meni govedo ljeti pije od 120 do 150 litara vode i daljnje širenje ne bi mi se isplatilo. Mislim da bi vodu po nižoj cijeni trebao dobiti svaki OPG“, kaže Batsijanić.   

Sve meso proda lokalno. U početku su, kaže, ljudi bili sumnjičavi, pa su uzimali po pet -šest kilograma, ali sada upiti stižu svaki dan i najradije bi uzeli po pola teleta. 

Govedarstvo je ipak njegova sporedna djelatnost jer je prije svega profesionalni ribar – koćar. Njegova 'Labinjonka' privezana je u luci Rabac. Tako Andrea – Jodre Bastijanić doslovno živi onu krilaticu 'Mare e monti', odnosno 'More i gore', a njegovoj obitelji je vjerojatno najviše na Labinštini dostupno ekološki čisto meso, bilo iz mora, bilo iz gore. (Tekst i foto: Robi Selan)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa