predstavljen prijedlog pulskog proračuna

Zoričić najavio da će velikim dijelom riješiti problem parkiranja

0

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule Anja Ademi na konferenciji za medije održanoj 15. studenog u Komunalnoj palači predstavili su prijedlog proračuna za 2022. godinu koji će iznositi 500,5 milijuna. O njemu će vijećnici odlučivati na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća početkom prosinca.

„Proračun, kao najvažniji financijski dokument Grada, zapravo kreira njegov identitet. Imat ćemo jasan kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan razvoja grada potkrijepljen brojkama i terminskim planom. Grad Pula u naredne četiri godine postat će pametan, zelen i transparentan grad i u tom pravcu kreirali smo proračun za narednu godinu. Fokus djelovanja bit će na unapređenju stanja u prostoru, novim prometnim rješenjima i izgradnji infrastrukture, uvođenju komunalnog reda, očuvanju graditeljske baštine, kružnom gospodarenju otpadom, energetskoj učinkovitosti, prilagodbi klimatskim promjenama i zaštiti okoliša. Od 1. siječnja uvodimo aplikaciju otvoreni proračun i potpuno otvoren GIS sustav čime će građani imati mogućnost potpunog uvida i u sve detaljne podatke o gradskim stanovima, poslovnim prostorima, gradskim terasama i koncesijama na području grada. I Štinjan napokon dolazi na red te započinjemo s izradom dokumenata prostornog uređenja tog nepravedno zapostavljenog dijela Pule“, najavio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Govoreći o financijskim pokazateljima pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi rekla je kako u 2022. ukupni prihodi iznose 487,2 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi 494,1 milijuna kuna, što predstavlja deficit od 6,9 milijuna kuna u narednoj proračunskoj godini. Raspoloživa sredstva iz prethodnih godina iznose 13,4 milijuna kuna.

'Dostavna vozila više neće prometovati Ulicom Sergijevaca i Kandlerovom'

„Brownfield investicije, kulturna baština baština, razvoj održive intermodalne urbane mobilnosti, jačanje digitalne povezivosti, promicanje energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održivosti resursa, zelena infrastruktura, škole i vrtići, promicanje socijalnog uključivanja, jačanje gospodarstva predstavljaju najvažnija područja ulaganja u 2022. godini, svakako uz participativno sudjelovanje građana“, poručila je pročelnica Ademi.

Gradonačelnik Zoričić u nastavku je najavio kako će Grad Pula već naredne godine velikim dijelom riješiti problem prometa i parkiranja u širem centru grada, a od 1. svibnja 2022. dostavna vozila više neće prometovati Ulicom Sergijevaca i Kandlerovom, već se uvode električna vozila. Započet će se i s dugo očekivanom rekonstrukcijom Kandlerove ulice te će započeti izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju, a u 2023. godini i za Ulicu Sergijevaca. Naglasio je i kako će projekt obnove pročelja Dolcevita imati stimulativnije mjere i veće iznose sufinanciranja pa se očekuje veći interes, ali i veća realizacija.

„Nakon provedenog e-savjetovanja donosimo novi Plan davanja koncesija za 2022. godinu, odnosno donosimo novi i bolji sustav davanja koncesija i upravljanja pomorskim dobrom koje podrazumijeva cjelovitije i svrsishodnije upravljanje i održavanje pomorskim dobrom. Modernizirat ćemo gradsku rasvjetu kako bi se građani osjećali ugodnije i sigurnije. Uredit ćemo Giardine koji bi postali kvalitetno uređen novi urbani prostor i to sve u interakciji s građanima. Planiramo i uređenje zgrade naše tržnice i platoa tržnice što ćemo prijaviti kao EU projekt, a razgovaramo i o uređenju Robne kuće što nas posebno raduje. Znamo da kupalište Stoja vapi za obnovom i uređenjem pa ćemo pripremiti potrebnu projektnu dokumentacija za uređenje. Planiramo i pripremamo privatne investicije u Dom za starije Alfredo Štiglić, garažne kuće i uvođenje električnog tramvaja. Pripremamo novu stambenu politiku i gradnju stanova u što ćemo uključiti i mlade“, jasan je gradonačelnik Zoričić.

Najavio je kako će se na Velom Vrhu izgraditi dječje igralište, Pula će dobiti i nove biciklističke staze, a Marsovo polje ostaje građanima te će se u narednoj godini izraditi idejno rješenje za tu lokaciju.

'Planira se kreditno zaduženje od 10 milijuna kuna'

„Poseban plan imamo za škole. Za 2022. planirana su ulaganja u OŠ Tone Peruška, izrada glavnog projekta za OŠ Šijanu te izrada projektne dokumentacije dogradnje OŠ Kaštanjer. OŠ Veli Vrh i Vidikovac dobit će solarne panele, a po uzoru na Grad Rijeku uvodimo u sve škole građanski odgoj. Na natječaj iz Plana za oporavak prijavit će se i 4 milijuna vrijedna investicija proširenja DV Centar. Aplicirat ćemo i za izgradnju vrtića na Valmadama, Šijani i na Stoji te za škole Šijana, Kaštanjer i Valdebek s dvoranama. Povećali smo iznos za stipendije i poboljšali kriterije za dodjelu stipendija studentima“, predstavio je prvi čovjek Pule.

Govoreći o sportu rekao je kako se planira kreditno zaduženje u iznosu od 10 milijuna kuna za kapitalne investicije: obnovu umjetne trave na pomoćnom terenu na Drosini, obnovu tartana na atletskoj stazi, obnovu gumenih podloga na pomoćnim terenima, za projektnu dokumentaciju i izgradnju nogometnog terena na Valkanama, dok će se kroz javno-privatno partnerstvo obnoviti i urediti dvorana Pattinaggio kao i dvije nove dvorane za sve dvoranske sportove.

„U kreiranju proračuna ova je gradska uprava uvažila prijedloge građana i političkih stranaka u cijelosti ili djelomično. Ustrojili smo gradsku upravu na način da smo spremni za provedbu akcijskog plana, strateških planova i povlačenje sredstava iz EU fondova, uz naglasak na izvrsnoj suradnji s ministarstvima i Vladom RH. Sve ovo u 2022. začetak je razvoja Grada u iduće četiri godine“, zaključio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Na konferenciji za medije ujedno su najavljene još četiri za Grad značajne konferencije s temama: Proračun i investicije komunalnih poduzeća po mjesnim odborima, Strateški projekti, Restrukturiranje komunalnih poduzeća i Državne i privatne investicije, koje će se održati u studenom i prosincu 2021. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa