Vlasnik Agroturizma Sia

'Dragi gosti, ne bojte se, neću vas tjerati da muzete ovce!'

0
Franko Cetina i gosti Agroturizma Sia
Franko Cetina i gosti Agroturizma Sia

„Dobro nam došli dragi gosti! Mislim da ćemo provesti lijepo popodne, sat-dva ili tri, a možete ostati i do jutra, nećete biti gladni i neću vas tjerati da idete musti ovce.“

Tako je goste pozdravio Franko Cetina, vlasnik Agroturizma Sia na Stanciji Guran kod Vodnjana gdje je 4. studenoga svečano otvorena manifestacija „Dani otvorenih vrata agroturizama Istre 2021“.

Cetina je s punim pravom spomenuo ovce je njegova obitelj desetljećima uzgaja istarske ovce od čijeg mlijeka pravi sir, koji je ponio titulu najboljeg sira u Hrvatskoj. Također, poznati su po janjetini koju pripremaju na tradicijski istarski način, a to znači 'na padelu' ili ispod čripnje.

Upitan od Serđa Valića, koji je moderirao svečanost, koliko ima ovaca, domaćin je odgovorio: „Moj did je uvijek govorio da nikada ne smiješ reći koliko imaš čega, pa ću reći da ih imam nešto preko dvjesto.“

Zašto se agroturizam zove Sia?

Obećao je da će onome tko pogodi zašto se agroturizam zove Sia darovati bocu vina, ali s obzirom na to da to nikome nije uspjelo, objasnio je sam: „Trebali smo objekt nekako nazvati, pa smo razmišljali, hoćeš ovo – hoćeš ono. Hoćemo 'Šterna' jer imamo šternu iza kuće? Na kraju smo žena i ja došli na ideju da ih nazovemo po početnim slovima imena naših unuka: Sandi, Ivan i Alesija.“

Gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio u ulozi teritorijalnog domaćina kazao je: „Agroturizam i proizvodi koji proizlaze iz takvog rada predstavljaju našim gostima još jednu dimenziju Istre. Nema boljeg načina od prikazivanja nas i našeg života nego kroz okuse i arome, pogotovo kada gosti dolaze na mjesto gdje se oni nastaju, kada mogu vidjeti kako se to radi i kako se to živi.“

 

„Dani otvorenih vrata agroturizama Istre predstavljaju jedinstvenu enogastronomsku manifestaciju koja se kontinuirano, već jedanaest godina organizira u agroturizmima diljem Istarske županije“, istaknuo je Igor Merlić, direktor AZRRI-ja.

„Istra je danas sinonim vrhunske enogastronomije, a nema boljeg i autentičnijeg doživljaja od onog da se istarska jela degustiraju u nekom od naših agroturizama, rekao je župan podsjetivši da je Istarska županija osnovala AZRRI upravo s ciljem povezivanja javnog i privatnog sektora te implementacije projekta u ruralnom prostoru Istre. Naime, od samog osnutka, istarska tradicija, gastronomija i kultura predstavljaju temeljne vrijednosti, koje su međusobno povezane i integrirane te u konačnici dovode do glavnog cilja Agencije, a to je poboljšanje života u ruralnom prostoru Istre“, rekao je župan Boris Miletić.

Menu Agroturizma Sia

Nakon domaćeg aperitiva Agroturizam Sia za predjelo nudi „Jesen na pjatu“, koju čine mladi sir s vlascem, pesto od pancete i pršuta te skuta s crnim maslinama na rukoli. Naizgled samo nešto za grickanje prije glavnog jela, „Jesen na pjatu“ je kalorično istraživanje sraza različitih okusa. Glavno jelo „Pjano ombolo“ sastoji se od supice palente s rukolom i preljevom od terana, ombola i dinstanog kupusa s poprženom pancetom. Ovo jelo odlikuje posebna nijansa, svojevrstan rustikalni 'touch', koji se savršeno uklapa u ambijent i nakon čega ste sigurni da ste na pravom mjestu za doživljaj ruralne Istre. Za kraj semifredo, sladoled od skute s orasima i preljevom od šumskog voće, koji  vas također neće razočarati.

Goste su svirkom zabavljali Serđo Valić, njegov otac Marino i Petar Banko. Od Marina Valića i Banka, umirovljenih kuhara, zatražili smo stručno mišljenje o meniju, na što su samo podigli palce, a o ovčjem siru rekli su da je „vrh vrhova“.  (Tekst i foto: Robi Selan)

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa