Sajam pazinske knjige u holu Spomen doma

0

Ovogodišnji Sajam pazinske knjige, u organizaciji Grada Pazina i pazinskih izdavača, održava se u Godini čitanja i u Mjesecu hrvatske knjige s ciljem da se uključi u promociju važnosti čitanja od najranije dobi te da potakne građane i građanke Pazina svih uzrasta na druženje s knjigom. Program otvorenja počinje 11. studenog u holu Spomen doma s početkom u 10:30 sati.

Sajam se održava po jedanaesti puta, a program sajma orijentiran je prvenstveno na pazinske izdavače i autore ali u kreiranje programa Sajma aktivno su se uključili i okolni izdavači. Organizator poziva sve ljubitelje knjiga i čitanja te sve zainteresirane građane i građanke da dođu i predstaviti svoja najnovija izdanja, za što su, nakon prošlogodišnje stanke uzrokovane pandemijom korona virusa, izuzetno motivirani.

 

Programi su raznovrsni te prilagođeni različitim uzrastima i žanrovima. Uključeni su naši sugrađani i sugrađanske, djeca i roditelji, obrazovne ustanove u Gradu Pazinu a posjetitelji i posjetiteljice dat će dodanu vrijednost u zajedničkoj akciji da knjizi damo važnost koju zaslužuje i time razvijamo vlastitu kulturu.

U kreiranje programa uključili su se i članovi Pazinskog amaterskog kazališta koji će u godini čitanja promovirati i interpretirati odabrane tekstove. Pazinska autorica Jana Prević Finderle, čija je zbirka priča objavljena prošle godine pod naslovom „Most od sedre“, čitat će odabrana djela iz svoje zbirke.

U književnom programu Gradska knjižnica Pazin predstavit će novu slikovnicu o „Jagodici Dori“ autorice Nine Ladavac i ilustratora Marka Cerovca, te knjigu „Lijepe priče o Edi Budiši“ urednika Nevena Ušumovića i Ive Ciceran. Etnografski muzej Istre predstavit će svoj vodič za djecu „Predi, predi hči moja“, koji interpretira muzejsku zbirku o proizvodnji tekstila, odjeće i obuće te odijevanju i osobnim predmetima.

Izdavačka kuća Josip Turčinović d.o.o. iz Pazina počastit će nas s dva nova izdanja, knjigom Roberte Ivančić „On je moj brat“  i novom zbirkom pjesama Daniela Načinovića „Akordature“. Državni arhiv u Pazinu pripremio je zadnji broj „Vjesnika Arhiva“, dok je Katedra čakavskog sabora za povijest Istre pripremila novo e-izdanje „Zbornika Pazinski memorijal 30-31“.

Čakavski sabor predstavit će se s knjigom „Minji kraljić“, prijevodom Malog princa na žminjsku čakavštinu koji potpisuje Nada Galant. Izdavači sudionici Sajma: Čakavski sabor, Državni arhiv u Pazinu, Etnografski muzej Istre – Museo etnografico dell'Istria, Grad Pazin, Gradska knjižnica Pazin, Josip Turčinović d.o.o., Katedra čakavskog sabora za povijest Istre, Matica hrvatska, Ogranak Pazin, Muzej grada Pazina i Pučko otvoreno učilište u Pazinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa