Istra u Saboru

Lerotić: 'Zdravstvo je rak rana državnih financija!

0
Marin Lerotić
Marin Lerotić

Tijekom jučerašnje saborske rasprave o rebalansu državnog proračuna za 2021. godinu zastupnik IDS-a Marin Lerotić ukazao je da i ovaj rebalans proračuna dovodi do povećanja deficita, tako da ovaj put planirani deficit iznosi 18,9 milijardi kuna, odnosno 1,8 milijardi više nego što je to bilo planirano u lipnju ove godine.

Lerotić je u svojem govoru posebno istaknuo temu zdravstva kao rak ranu državnih financija. – Sada imamo povećanje za zdravstvo od 1,6 milijardi kuna, što zajedno sa ranijim povećanjima i izdvajanjima znači da smo ove godine upumpali oko 38 milijardi kuna u zdravstveni sustav.

 

- Ono što još više brine jesu ove najave koje imamo oko reforme zdravstva koje idu u smjeru dodatne centralizacije sustava što dovodi u pitanje na koji način ćemo ubuduće isporučiti usluge zdravstva našim sugrađanima odnosno pacijentima. Smatramo da je to ipak kada govorimo o reformi zdravstva prva stavka o kojoj treba razmišljati, a to je da našim građanima usluge zdravstva budu što kvalitetnije i dostupnije. Također, prema nekim izračunima čak 75 posto svih dugova u zdravstvu otpada na bolnice koje su pod kontrolom države, pa nije jasno kako će se na taj način racionalizirati sustav zdravstva.

Lerotić je na kraju istaknuo kako bi se u idućem proračunu trebalo vidjeti da se neke stvari pomiču naprijed i kako ćemo ipak u narednom periodu stvarati jednu kvalitetniju društvenu ekonomiju, jer je kriza i prilika.

– Kada smo imali rast BDP-a nismo provodili nikakve reforme i nije bilo vidljivih pomaka, pa se nadamo da će nas sada na to primorati ova kriza!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa