Počinje obnova pazinskog zvonika: 'Ča će prodelat prava zvona?'

0
Foto: Facebook Grad Pazin
Foto: Facebook Grad Pazin

Danas, 3. studenog započinju radovi sanacije zvonika crkve sv. Nikole u Pazinu. Za potrebe organizacije gradilišta ogradit će se dio zemljišta oko zvonika te urediti privremena regulacija prometa, objavili su iz Grada.

U programu obnove i zaštite spomenika kulture u 2021. godini na Zvoniku će se izvesti radovi sanacije piramide i oktogona zvonika. Nakon pripreme lokacije i organizacije gradilišta izvršit će se pažljiva demontaža križa i kamenog masivnog monolita te plombiranje otvora dok se ne izvedu pripreme i spremi rekonstruirani križ za ponovnu montažu. Slijedi sanacija vijenca između piramide i oktogona, zatim sanacija piramide zvonika izvana, i iznutra radovi na oktogonu, sanacija  vijenca između oktogona i lođe, sve prema troškovniku izvedenom iz Glavnog projekta sanacije, izrađenog u sklopu projekta KulTourSpirit.

Ovogodišnji radovi su šesta faza etapne sanacije, a u prethodnih pet faza realizirani su slijedeći radovi; tijekom 2016. i 2017. godine izvedena je rekonstrukcija međukatnih konstrukcija te uređenje i hidroizolacija poda lođe i poda piramide zvonika, zatim postavljanje zaštitnih mrežica na otvore zvonika, a u prolazu – tunelu kroz prizemlje zvonika, nakon skidanja stare žbuke i čišćenja zida, dersovani su kameni zid i svod. U 2018. godini izvedeni su radovi građevinske sanacije kamenih nosivih dijelova  lođe, u sklopu kojih se nakon postavljanja skele izvodilo krunsko bušenje kamenog zida te dobava i ugradnja novih zatega. U 2019. godini izvedeni su radovi građevinske sanacije unutrašnjosti zvonika, a 2020. godine uređene su pristupne stepenice zvonika, objavili su iz Grada.

Radovi su ugovoreni s tvrtkom Kapitel d.o.o. iz Žminja, a stručni nadzor s tvrtkom Istrainženjering d.o.o. iz Poreča. Radovi će se izvoditi uz konzervatorski nadzor i prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Puli.

"Ča će kada prodelat prava zvona?", pitao je Pazinjan Mirko Hrvatin na društvenim mrežama.

"U funkciji su elektronska zvona nabavljena 2016. godine, na zamolbu župnika, koja ne uzrokuju fizičke vibracije u intenzitetu kao što je to slučaj sa pravim zvonima. Prije sanacije mehanizma za zvonjenje velikih metalnih zvona potrebno je sanirati nosivu metalnu konstrukciju za zvona kako bi mogla prihvatiti i pravilno prenositi opterećenje koje nastaje prilikom zvonjenja masivnih metalnih zvona. Sanacija metalne nosive konstrukcije za zvona dio je programa etapne obnove zvonika crkve sv. Nikole u Pazinu i planira se u programu za 2022. godinu ukoliko se osiguraju dostatna sredstva za njegovu realizaciju.", odogovorili su mu iz Grada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa