Zona Ungarija: poduzetnici potpisali ugovore o kupnji nekretnina

0

U umaškoj Gradskoj vijećnici, 2. studenog je sa 17 poduzetnika svečano potpisan ugovor o kupnji nekretnina, čime se pokreće jedno novo poglavlje umaške gospodarske zone Ungarija u smjeru većeg razvoja gospodarstva na području Umaga.

Gradonačelnik Vili Bassanese je zahvalio svim prisutnim poduzetnicima, kojima je predstavio ovaj značajan projekt za grad, u koji je Grad Umag proteklih 7-8 godina uložio preko 100 milijuna kuna, kako bi se stvorili preduvjeti za razvoj gospodarstva koje je neophodno za daljnji razvoj zajednice.

„Posebno smo ponosni što je Grad Umag samostalno izgradio gospodarsku zonu Ungarija, u čiju je izgradnju kontinuirano sudjelovao veliki tim Gradske uprave, a kako bi se vama, novim vlasnicima, osigurali najbolji uvjeti rada“ izjavio je gradonačelnik Bassanese.

 

Naime, zbog svog visokog indeksa razvijenosti, Umag nije u mogućnosti dobiti državna ili EU sredstva kao pomoć za razvoj gospodarskih zona, a Županija, u čijoj je nadležnosti gospodarski razvoj, nije pokazala namjere ni želju za ulaganja u gospodarski razvoj Umaga. Upravo je iz dvaju navedenih razloga Grad Umag samostalno krenuo s velikim ulaganjem u vlastiti gospodarski razvoj ne bi li se, godinu po godinu, stvorili što bolji preduvjeti za razvoj gospodarstva. Samo u 2020. godini u gospodarsku zonu Ungarija uloženo je 15 milijuna kuna u izgradnju osnovne infrastrukture, od sustava kanalizacije, pa sve do izgradnje kompletnog oborinskog sustava te upojnih bunara čija je glavna svrha zaštititi okoliš od mogućih poplava. Nadalje, izrađena je elektronička komunalna infrastruktura te vodovod, a sve to u cijelosti o trošku Grada Umaga. Ujedno, izgrađena je nova mreža javne rasvjete, kao i sve potrebne prometnice, a tu su i nova parkirališta, nogostupi i biciklističke staze.

Građevinske čestice koje su u cijelosti opremljene potrebnom infrastrukturom, prodane su po poticajnoj cijeni od 10 Eura po m2 za proizvodnju pa sve do 20 Eura po m2 za ostale gospodarske djelatnosti. Gradonačelnik je obavijestio prisutne gospodarstvenike da je Grad Umag osigurao kreditnu liniju do 20 milijuna kn za sve one koje žele odmah započeti s izgradnjom i da u svrhu toga Grad Umag sufinancira kamatu u iznosu od 1,25%, što je gotovo 50% tržne kamate.

Ulaganjem u izgradnju gospodarske zone Ungarija, kroz Program poticajnih mjera i cijena u prodaji zemljišta u gospodarskoj zoni Ungarija te kroz Program sufinanciranja kamata na kredite za gospodarstvenike koji ulažu u gospodarski razvoj na području gospodarske zone Ungarija, Grad Umag na najdirektniji način pomaže svim svojim zainteresiranim gospodarstvenicima te na konkretan način osigurava financijsku stabilnost i održivi razvoj gospodarstva na cijelom području.

Na samom kraju svečanog potpisivanja ugovora, gradonačelnik je zahvalio svim gospodarstvenicima na strpljenju i odlučnosti da krenu u svoj osobni razvoj koji u konačnici direktno utječe na razvoj cijele zajednice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa