Općina Medulin posjetila jug italije

Predstavljeni moderni istarski plesovi i delicije (foto)

0

Općina Medulin sudjelovala je od 22. od 25. listopada u projektu 1big community u malom srednjevjekovnom gradu Pietramelara na jugu Italije. Projekt je financiran iz programa Europa za građane, a osim Medulina u njemu su sujelovali i manji gradovi iz Španjolske, Njemačke, Rumunjske, Bugarske i Grčke.

Projekt je stavio naglasak na oživljavanje malih gradova i zadržavanje lokalnog stanovništva u njima, obzirom da je prema istraživanju talijanskih agencija  vidljivo da će preko 1000 malih gradića do 5000 stanovnika do 2040. godine ostati bez stanovnika.

 

Isto tako, projekt je uzeo u obzir socijalni fenomen u kojem mladi ljudi sele u male gradove i općine kako bi u njima živjeli život po mjeri čovjeka, uživajući u održivom razvoju i usporenijem načinu života. U projektu je sudjelovalo preko 200 učesnika, koji su u tri dana trajanja projekta oživjeli ulice Pietramelare, prezentirali svoje pjesme, plesove, običaje, prezentirali lokalne proizvode te  svoja mjesta.

Općina Medulin prezentirala se sa spojem tradicionalnog i modernog, te su mlade plesačice iz plesnog studija Pirueta otplesale moderne verzije istarskih plesova, dok su Sakramenski također u  svojim modernim skladbama prikazali bogatstvo medulinskog dijalekta. Predstavnici Javne ustanove Kamenjak, Turističke zajednice Medulin i Općine Medulin podijelili su svim učesnicima projekta i mještanima Pietramelare tisuće letaka, knjiga, brošura, prikazali su propagandne filmove s ljepotama našeg područja, a počastili su ih istarskim delicijama: pršutom, pancetom, sirom, tartufima, maslinovim uljem, bakalarom, kobasicama, a nije nedostajalo ni vina, biske, medenice i teranina.

Općina zahvaljuje tvrtki AgroproduktOPG Peršić, što su ustupili vlastite proizvode za prezentaciju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa