Daus za jedinstvenu cijenu poljoprivrednog zemljišta na razini Hrvatske

0
Emil Daus
Emil Daus

Zastupnik IDS-a Emil Daus je u saborskoj raspravi o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu pozdravio nastojanja koja idu prema zabrani parcelacije poljoprivrednog zemljišta na manjim kvadraturama do određene površine, kako bi se spriječilo uništavanje prostora i okoliša te je pohvalio dodatne pomake koji su učinjeni ovim prijedlogom Zakona. No, ujedno je naglasio i nedostatke koje treba ispraviti.

-Nije logično da 1 ha oranice u priobalnom području Istre, na kojem se može dobiti 5 t pšenice, prema modulu eNektretnine, ima višestruku vrijednost nego 1 ha oranice u Slavoniji, na kojem se može postići 8-9 t pšenice. To je diskriminacija istarskih poljoprivrednika! Zato je nužno da 1 ha oranice klase P1/P2 ima jedinstvenu cijenu na razini Hrvatske, jer je to osnova poljoprivredne proizvodnje. Također, predlažemo da se za priobalno područje, a samim time čitavo područje Istarske županije, površina predviđena za iznimnu prodaju osobito vrijednog i vrijednog obradivog poljoprivrednog zemljišta (P1 i P2) poveća s 0,2 ha na 1 ha, kao i na ostatku kontinenta i da se izbjegne još jedna diskriminacija, govorio je zastupnik.

 

Daus je izrazio stajalište da je kroz zakon potrebno olakšati uzgoj autohtonih i zaštićenih pasmina, što je moguće ostvariti kroz priznavanje prava prvenstva uzgajivačima autohtonih i zaštićenih pasmina na natječajima za dugoročni zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Također, naglasio je da je potrebno dodatno poticati ekološke proizvođače pa predlaže da se u sustavu bodovanja poljoprivrednih subjekata na natječajima za raspolaganjem zemljištem s više bodova  ocjenjuje ekološke proizvođače.

- Treba se uvesti i mogućnost više opcija plaćanja za kupnju poljoprivrednog zemljišta, čime bi se manje opteretilo poljoprivrednike, prvenstveno one male, naveo je zastupnik.

Upozorivši i da su svakim danom sve veće štete od divljači i kako je to postao ogroman problem, pozvao je Ministarstvo da, osim repelenata, sufinanciraju poljoprivrednicima ograde i električne pastire za zaštitu od divljači te nađu još neki oblik pomoći, jer će i ovo malo poljoprivrednika u ruralnom dijelu Istre izgubiti volju za poljoprivrednom proizvodnjom.

-Danas nam divlje svinje šeću obalnim gradovima, a u unutrašnjosti su već odavno praktički postali kućni ljubimci, s obzirom da dolaze do samog kućnog praga. Ovo je veliki problem i apeliram za pomoć! – istaknuo je Daus.

Klub IDS-a će, zaključuje zastupnik, podržati prijedlog zakona u prvom čitanju uz nadu da će se do drugog čitanja prihvatiti upućeni prijedlozi kako bi se pomoglo istarskim poljoprivrednicima.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa