Daus poručio Plenkoviću: 'Nije sve tako sjajno!'

0
Emil Daus
Emil Daus

Zastupnik IDS-a Emil Daus danas je u Saboru tijekom rasprave o Godišnjem izvješću Vlade govorio o nekoliko važnih i aktualnih tema. Istaknuvši kako je zdravstveni sustav preopterećen, rekao je kako je potrebna hitna i cjelovita reforma zdravstvenog sustava.

- No, umjesto rješenja, prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je ovih dana privukao pažnju javnosti teži dodatnoj centralizaciji sustava, pri čemu bi država preuzela upravljanje nad svim općim i specijalnim bolnicama te županijskim zavodima za javno zdravstvo. Kvaliteta bi time drastično pala, a najveću štetu bi opet trpjeli pacijenti. Najbolji primjer je Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, koji je u proteklih 10 godina od kad je osnovan, dobio od države samo 7 sanitetskih vozila. Od tada od države nije dobio niti druga vozila niti namjenski novac za neku drugu opremu, uniforme, materijalna prava radnika već je to sve sam financirao uz pomoć Istarske županije, općina i gradova u Istri. Danas, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, raspolaže sa 28 vozila, zbog potrebe terena 28,7% više radnika je zaposleno od minimalnog propisanog standarda, a stopa oživljavanja pacijenata je 25%, u odnosu na ostatak Hrvatske gdje je ispod 10%. Ostali primjeri kvalitetnog upravljanja sustavom na regionalnoj i lokalnoj razini su Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije i specijalna bolnica „Dr. Martin Horvat“ u Rovinju, koji ne samo da imaju pozitivne financijske rezultate poslovanja, već i pružaju vrhunske zdravstvene i ostale usluge svojim korisnicima, naglasio je Daus.

 

Druga tema koja također pokazuje lošu praksu centraliziranog upravljanja sustavom i koje se zastupnik dotaknuo je problem bespravne gradnje i devastacije prostora. Već su u nekoliko navrata istarski župan i gradonačelnici istarskih gradova naveli kako država loše upravlja prostorom i očuvanjem teritorija te su zatražili od Vlade da se ovlasti građevinske inspekcije spuste na gradove i općine kako bi se zaustavili navedeni problemi.

- Bespravna gradnja, osim devastacije samog prostora, donosi i druge negativne posljedice na okoliš. Nema propisanih zbrinjavanja otpadnih voda, sve završava u podzemlju ili moru, nema kvalitetnog zbrinjavanja oborinskih voda, pa nastaju plavljenja poljoprivrednih područja, dolazi do nekontroliranog odlaganja otpada u prirodu, neplaćanja doprinosa i poreza te promjene ekosustava na tim lokacijama, naveo je Daus.

- Državu se voli poštivanjem zakona i propisa, plaćanjem poreza i doprinosa, preuzimanjem odgovornosti za svoje postupke. Trebamo težiti uređenoj i humanoj državi i ako se bude išlo u tom smjeru, imat ćete našu podršku. Ali, dodatnom centralizacijom zdravstvenog sustava na štetu naših građana i nerješavanjem totalnog kaosa u prostoru i okolišu, nećete, poručio je Daus.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa