razgovor: sonja boljun vojak

Svestrana Ližnjanka otkrila nam je stari recept za biškote

0
Sonja Boljun Vojak
Sonja Boljun Vojak

Ližnjanka Sonja Boljun Vojak strastvena je volonterka i humanitarka koja svoj rad i znanje daruje zajednici. Radni vijek provela je u Hrvatskom telekomu u Puli, a nakon odlaska u mirovinu, prije nekih dvanaest godina, posvetila se hobijima, ponajviše izradi slastica. Imala je štand za fritule, bavi se izradom rukotvorina, branjem ljekovitog bilja, izradom sirupa od istih… Sve ovisno o godišnjim dobima.

- Rođena sam u Puli a u Ližnjan sam se doselila 1998. godine. To je bio veliki preokret u pozitivnom smislu, budući da sam zamijenila život u gradu za život na selu. Tada sam počela više pratiti događanja i običaje na selu, bilo uoči blagdana, bili prilikom radova u sezoni, a to su trenutno berba maslina i gljiva, kaže Sonja Boljun Vojak. Osim veće usklađenosti s prirodom, takav život nosi i veći dodir s tradicijom.

- Najljepši dio života na selu su Božićni blagdani, kada kuće mirišu na kolače, cimet, kiseli kupus, ombolo, kobasice, pince, fritule, kroštule, šugo... Za mene je posebni osjećaj kada mogu nešto napraviti i darovati potrebite, kaže Sonja Boljun Vojak.

Iako živi u Ližnjanu, naša sugovornica povezana je s Medulinom, kao i mnogi drugi stanovnici tih susjednih naselja, podijeljenih u dvije općine.

- Razlika između Ližnjana i Medulina je u govoru. Dosta ima razlike u naglasku i razlika u nazivu predmeta, iako smo kao mjesta takoreći spojeni. A što nas povezuje? Mene osobno brak. Ja Ližnjanka - suprug Medulinac. Postoji šala na račun toga. 'Ma kako to da ste se vi uženili jedan za drugega.Ter Medulinci i Ližnjanci se baš i ne slažu. A ja na to odgovorim: A ki je reka da se slažemo. Ma stešo gremo naprid.'

- Planove vezane za proizvodnju slastica imala sam velike no korona je sve to stopirala te sam iz sigurnosnih razloga zatvorila obrt - štand za izradu fritula, pa sada samo za prijatelje i rodbinu napravim kolače za, nažalost, sve manja druženja. Nadam se boljim vremenima, ispričala nam je Sonja.

 

Godinama je bila prisutna na svim većim feštama u Medulinu, ali najljepše su, po njenom mišljenju, bile fešte kada se prikazivalo starinsko vjenčanje - pir po starinji na rivi u Medulinu.

- Mlada je bila Medulinka a mladoženja iz nekog mjesta u Istri. U toj prezentaciji pira po starinji sudjelovali su članovi kulturno umjetničkih društava, kao i žitelji Medulina koji su nesebično pomagali u prezentaciji pira. To je bilo interesantno, kako domaćim žiteljima, tako i turistima, sjeća se Sonja. Dodaje da bez obzira na važnu ulogu u obitelji, suvremena bi žena trebala biti aktivna i zastupljena i na drugim položajima u društvu.

- Nedavno me nazvala jedna draga gospođa i zamolila me da joj napravim starinske kolače na makinu rekavši da je ti biškoti podsjećaju na djetinjstvo kada joj je baka pekla takve kolače, kazala nam je Sonja i otkrila recept;

Biškoti na makinu

Potrebno je: 1 kg brašna, 4 cijela jaja, 30 dkg šećer, 25 dkg margarina, 25 dkg domaće masti, 2 vanilija šećera, 2 pecilna praška, kora od limuna.

 Sve sastojke zajedno umijesiti i ostaviti da odmori pola sata. Napraviti loptice veličine šake. Loptice stavljati u mašinu i istisnuti kolače dužine 6-7centimetra.Poslagati na pleh i peči 10 minuta na 200 stupnjeva.

- Dobar tek. Ujutro uz mlijeko, a i preko dana, u prolazu. Ma odlični su!, zaključila je Sonja. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa