nastupa TBF, program vodi šajeta

Dođite na smotru rakija u Hum i spremite zimnicu!

0
Smotra rakija u Humu prije nekoliko godina (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Smotra rakija u Humu prije nekoliko godina (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

“Domaća rakija je naša medižija!” I to dvadeset i prvi put! To je ime i poziv za dolazak u Hum, najmanji grad na svijetu, najvećeg srca na svijetu! Osim originalnog imena, prekrasne lokacije Hum je imao čast da u njemu živi i radi velečasni Josip Vidau (rođen 1933.-umro 1960.), piše Istragram. Prenosimo članak u nastavku.

Kao dobar poznavatelj pučke medicine liječio je ljude ljekovitim travama, čajevima i vlastitim metodama na Kneippovim spoznajama pomažući im oblogama od zemlje i raznim kupeljima. Najmanji svjetski gradić Hum je proslavio rakijom biskom! On je izumitelj biske, ljekovite rakije s mladim listovima imele, koja je postala omiljeno žestoko piće u Istri. 

Narodni žestoki lijekovi

Dvadeset prvi put u dvije tisuće dvadeset prvoj godini, tridesetog listopada u najmanjem gradu na svijetu organizira se 21. smotra domaćih rakija. Izložba je to vrhunskih domaćih rakija lokalnih i gostujućih proizvođača ovog pića. 

Hum će 30. listopada nakratko postati pravi centar narodnih žestokih lijekova. Sukladno odluci istarskog stožera civilne zaštite, ulaz na manifestaciju moguć je samo uz važeću Covid putovnicu ili uz predočenje važećeg negativnog antigen testa. Oni koji ne posjeduju navedeno, brzi test moći će obaviti na ulazu u Hum, na dan manifestacije po cijeni od 50 kuna.

Program humske manifestacije:

14:00h – Otvorenje smotre i degustacije rakija
17:30h – Proglašenje pobjednika i podjela povelja najboljim rakijama smotre
19:00h – Worm up uz DJ-a
21:30h – Koncert TBF-a

Sto devedeset (190) je prijavljenih uzoraka rakija, od strane trideset pet (35) istarskih proizvođača. Osam natjecateljskih kategorija su biska, domaća obična, rakija s travama, medenica, voćni destilat, brinjevača-smrička, voće u rakiji, te likeri.

Humske zalihe

U Humu vas uz rakije očekuje bogat eno-gastro program, a da sve to prođe u čim boljem tonalitetu za veselje su zaduženi lokalni orkestri. Program na glavnom trgu tradicionalno vodi Dražen Turina Šajeta. U večernjem programu priprema se koncert grupe TBF, a za nastavak druženja zaduženi su lokalni DJ-i. Kako i svake godine čaše za degustaciju kupuju se na ulazu po cijeni od 40kn, a za sve ostale punoljetne osobe koje ne misle degustirati, ulaz je 30kn.

Ulaz nakon 19 sati je 40 kuna. Vrijeme je za napraviti zimnicu domaćih medežij. Ne postoji ništa bolje od humskih zaliha jer domaća rakija je naša medežija! piše Istragram.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa