ivica brajković

Pazinjan u visinama: 'Godišnje čistimo oko tisuću dimnjaka'

0

„Klasični strah od visina kod mene ne postoji. To je predispozicija za bavljenje takvim poslom. Sjećam se da sam se još kao dijete uvijek negdje penjao“, rekao nam je Pazinjan Ivica Brajković (50), vlasnik tvrtke Altus za visinske i dimnjačarske radove.

Ako ste ponekad uperili pogled u visine i primijetili čovjeka na vrhu nebodera ili stabla kako predano i neustrašivo nešto radi, dobre su šanse da se radilo upravo o Ivici. Takvih tvrtki nema puno a one koje jesu u tom poslu, krcate su narudžbi.

„U dvadesetak godina radili smo na oko desetak zvonika, a godišnje čistimo oko tisuću dimnjaka“, ispričao nam je Ivica i dodao da svaki posao zahtijeva određenu koncentraciju, no u visinskim radovima je to možda malo izraženije.

„Bitno je dobro se pozicionirati, usidriti prije određenog zahvata. Svaki je zadatak specifičan, a možda bih po zahtjevnosti izdvojio radove na stometarskoj platformi u Uljaniku“, ispričao je.

Najčešće ih kao tvrtku zovu za čišćenja dimnjaka i orezivanje stabala. Odlično surađuju s pulskom tvrtkom specijaliziranom za čišćenja Mac Profi, i to uglavnom na pranju stakala. Suradnja traje već više od 20 godina.

 

Kako su dio poslova obavljali u Uljaniku, pitali smo našeg sugovornika je li bilo problema nakon stečaja te tvrtke.

„Za našu branšu uvijek ima posla; nakon Uljanika trebalo se malo presložiti, no sada se sve iskristaliziralo“, istaknuo je.

I na koncu, kako Ivičina obitelj gleda na njegov posao i strast prema visinama?

„To bi bilo pitanje za moju familiju. Ipak to im nije strano, jer se i djeca bave penjanjem. Cijela je obitelj zaljubljena u planine“, zaključio je Ivica razgovor za naš portal. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa