Hoće li se mijenjati datumi tartufarenja? Stručnjaci će obići Istru

0
Darko Muzica (desno) s kolegama (foto: arhiva)
Darko Muzica (desno) s kolegama (foto: arhiva)

Razdoblje godine u kojem se tartufi smiju ponijeti kućama precizno je definirano Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta i pripadajućim stručnim podlogama u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a propisuje se i “dnevni ulov” koji ne smije biti veći od pola kilograma. No trebaju li zadane norme ostati takvima, utvrdit će istraživanje koje je, za 32 tisuće kuna, naručilo upravo spomenuto ministarstvo, a kojim bi se, u najkraćim crtama, trebala utvrditi sezonalnost komercijalnih vrsta tartufa te njihova produktivnost, piše Večernji.

U skladu s time, predložit će se eventualna izmjena datuma unutar kojih će biti dopušteno tartufarenje, a i kvote koje bi se mogle odobriti za skupljanje na godišnjoj razini. Institut Ruđer Bošković javio se za posao, a na teren će morati u Kontiju u Istri, u okolicu Jurdana kod Rijeke, u okolicu Koške, na Papuk i Krndiju, ali i na poluotok Kalifront na Rabu te u Motovunsku šumu, piše Večernji.

 

– Tartufa ima i izvan termina u kojima je lov dopušten, i na to upozoravamo godinama. Primjerice, crni se može naći i u svibnju i u kolovozu, kad njegovo skupljanje nije dopušteno, a da bismo to dokazali, sami smo već slali brojnu dokumentaciju na Ruđer – govori predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica, dodajući kako su datume skupljanja posljednji put pokušali revidirati krajem lanjske godine. Tri su godine tada bile od donošenja pravilnika kojim se propisuju termini lova, a razdoblje je to nakon kojeg se propisi mogu modificirati. Ministarstvo, međutim, nije imalo sluha. – Zasad nemamo dobrih iskustava sa stručnjacima s Ruđera jer oni analize uglavnom rade prema svojoj filozofiji i vodeći se stranim zemljama, dok je na našem terenu situacija drukčija. Ali ako sada izađu na teren, sve bi trebalo biti dobro – kaže Muzica, čija udruga dobro surađuje s Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog, koji im je i pomogao skupiti uzorke kako bi ih poslali u Zagreb. Njihovo inzistiranje, veli Darko Muzica, konačno je, čini se, urodilo plodom, javlja Večernji.
 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa