Apsolutni šampioni:

Labin po treći put zaredom najbolji srednji grad u državi

0
Gradonačelnik Valter Glavičić prima povelju o najboljem gradu
Gradonačelnik Valter Glavičić prima povelju o najboljem gradu

Na proglašenju najboljih gradova u Republici Hrvatskoj održanom 21. listopada u Novom Vinodolskom, gradonačelniku Valteru Glavičiću uručeno je priznanje za najbolji grad u RH srednje veličine u kategoriji u kategoriji obrazovanja, demografije, socijalne politike i mladih. Ovo renomirano istraživanje koje provode portal gradonačelnik.hr, Jutarnji list i agencija Ipsos putem analiza i izračuna različitih kriterija bira najbolje hrvatske gradove u više kategorija.

Labin je ove godine po četvrti put uvršten u finale, i to u dvije kategorije, kvalitete života i obrazovanja i mladih. Kategorija obrazovanja i mladih definitivno se može nazvati i „labinskom kategorijom“ obzirom da je naš grad šampion već treću godinu zaredom te su svakodnevna ulaganja i rad na poboljšanju demografskih politika i uvjeta mladima općenito prepoznata, a kroz istraživanje konkretnih pokazatelja jasno se vidi i kako Labin svake godine raste na ovom polju.

Pokazalo se da Labin ima jedan od pet najboljih pokazatelja u tri promatrana kriterija za ovu kategoriju. Riječ je o proračunskom izdvajanju za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku od 43 posto, iznosu stipendija i školarina po stanovniku (83 kune) te udjelu visokoobrazovanih u ukupnoj populaciji iskazanome kroz 16 visokoobrazovanih na 100 stanovnika što nas ponovno smješta na sam vrh gradova srednje veličine u RH.

Labin jedini u Istri s osvojenim certifikatom 'Grad za mlade'

Međutim, nisu samo navedeni službeni pokazatelji ti koji su zaslužni za ovu prestižnu titulu. Podsjetimo, od svih istarskih gradova, Labin je jedini s osvojenim certifikatom „Grad za mlade“, kojim se može pohvaliti još svega osam gradova u Hrvatskoj. Također, dobar smjer u demografiji pokazuju i nove mjere poput udvostručenja naknada za novorođenčad, kapaciteti vrtića dostatni za svu djecu koja ispunjavaju uvjete, najavljeno potpuno oslobođenje od plaćanja cijene vrtića za drugo dijete od prvog dana 2022. godine, čak 12 grupa produženog boravka u dvije osnovne škole – ponovo najviše u Istri – te inovativni dualni model stipendiranja razvijen u suradnji s lokalnim gospodarstvenicima. Dodamo li tome da je u posljednjih nekoliko godina značajno poboljšana infrastruktura vrtića i škola, kao i obnovljena i uređena brojna sportska i dječja igrališta, lako je ustvrditi zašto je baš naš grad laureat ove katgorije treću godinu za redom.

„Ovo je nagrada svih naših sugrađana, nagrada koja još jednom dokazuje da Labin razmišlja o svojoj budućnosti i svojoj djeci. Mnogo je dobrih primjera večeras prikazano i vjerujem kako jedni od drugih možemo puno naučiti i zajednički, pravim mjerama vratiti nadu u svjetlu budućnost mlađih generacija. Hvala mojim suradnicima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, uz poruku da nastavljamo dalje još jače i još više za naš Labin. Čestitke svima ostalima, svim finalistima uz želju da iduće godine bude još jača konkurencija gradova, još više dobrih projekata i ono što je najvažnije, konkretnih mjera koje za cilj imaju boljitak naših sugrađana!“- Izjavio je Glavičić nakon preuzimanja ovog vrijednog priznanja.

Uz Grad Labin u finalu ove kategorije našli su se i Crikvenica, Poreč, Rovinj i Umag. U finalu druge kategorije u kojoj se također našao Labin, onoj kvalitete života, titulu najboljeg odnio je Rovinj dok je Istarska županija osvojila nagradu za najbolji županijski EU projekt u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa